یک کپسول آتش نشانی ابزاری مناسب و حفاظتی در برابر آتش سوزی است که برای خاموش کردن یا کنترل آتش سوزی های کوچک و ناگهانی اغلب در شرایط اضطراری استفاده میشود. (شارژ کپسول آتش نشانی)
به طور معمول، یک کپسول آتش نشانی شامل یک مخزن استوانهای ایستاده حاوی عامل شیمیائی است که میتواند برای خاموش کردن و خفه کردن آتش تخلیه شود. همچنین کپسول های آتش نشانی تولید شده با مخازن فشار غیر استوانهای نیز وجود دارد که کمتر رایج هستند.
عامل پودر میتواند با جدا کردن بخش های مهم تشکیل دهنده واکنش های شیمیایی از یکدیگر یعنی گرما، سوخت و اکسیژن (احتراق) از گسترش آتش سوزی جلوگیری کند و در نتیجه آتش را خاموش کند.
در طی مرحله احتراق، مواد سوختی به شکل رادیکال های آزاد تجزیه میشوند. این رادیکال های آزاد در واقع عناصری بشدت واکنش پذیر بوده و مولکول هایی هستند
که با اکسیژن واکنش نشان میدهند. مواد و عوامل موجود در خاموش کننده های شیمایی خشک میتوانند این روند واکنش پذیری با اکسیژن را متوقف کنند.
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
انواع پودرها و عامل های شیمیائی مورد استفاده در این نوع خاموش کننده ها
این مواد شیمیائی از جمله ابزارهای منحصر بفرد در خاموش کردن و اطفاء حریق بشمار میروند بخصوص در شرایطی که به خاموش کردن سریع آتش نیاز باشد.
آنها عمدتاً برای مقابله با خطرات مرتبط با مایعات قابل اشتعال استفاده میشوند. این عناصر شیمیائی به صورت کلی حفاظت بیشتری در برابر احتراق مجدد فراهم نمیکنند. (شارژ کپسول آتش نشانی)
معرفی کپسول های آتش نشانی پودر و گاز
کپسول آتشنشانی نوعی دستگاه برای خاموش نمودن آتش است. این دستگاه جزء خاموش کنندههای آتش قابل حمل دستی بوده و با توجه به نوع آتش ترکیبات مختلف مانند آب، پودر و گاز، گاز دی اکسید کربن را با فشار بر روی آتش میافکند.
کپسولهای آتشنشانی استوانههای فلزی محکمی هستند که با آب یا یک نوع ماده خفه کننده مانند دی اکسید کربن پر شدهاند و وقتی اهرمی را که بالای این استوانهاست فشار دهید، ماده با فشار زیادی از کپسول خارج میشود.
در این کپسولها یک لوله، مخزن تحت فشار کپسول را به قسمت بالای کپسول متصل و یک شیر فنری نیز ارتباط میان لوله را با دهانه خروجی مسدود کردهاست.
در بالای سیلندر، سیلندر کوچک دیگری وجود دارد که با گاز فشردهای مانند دی اکسید کربن پر شدهاست و یک شیر جلوی انتشار دی اکسید کربن را میگیرد.
برای استفاده از کپسول آتشنشانی باید ضامن کپسول را کشیده و اهرم آن را فشار داد. این اهرم یک میله را فشار میدهد تا شیر فنری را به پایین فشار دهد و مسیر خروجی را باز کند.
گاز فشرده شده بر اثر فشار رها میشود و با نیروی قابل ملاحظهای از مخزن به دهانه خروجی منتقل شده، خارج میشود.باید آن را مستقیماً روی سوخت هدف گیری و روی تمامی سوخت پخش کرد. کپسول را با اندازههای مختلف و گازهای مختلف میسازند. (شارژ کپسول آتش نشانی)
کپسول پودر و گاز
حجم سیلندر پودر و دیگر آن هوای خشک یا نیتروژن میباشد و در زمان شارژ فشار آن ۱۰ بار ( PSI ۱۵۰ ) میباشد . به دلیل اینکه پودر در داخل خاموش کننده به طور دائم تحت فشار میباشد احتمال کلوخه شدن در آن زیاد است .
بنابراین هر از گاهی لازم است خاموش کننده را سر و ته نموده و مجدداٌ در جای خود بگذاریم . اغلب بر روی این خاموش کننده فشار سنج وجود دارد که فشار درون سیلندر را نشان می دهد . (شارژ کپسول آتش نشانی)
این خاموش کننده از نوع قابل کنترل بوده و در وزنهای مختلف از ۵/۰ کیلویی تا ۱۴ کیلویی ( ۱ تا ۳۰ پوند ) وجود دارد . زمان تخلیه بستگی به وزن مواد محتوی دارد به طوری که از ۸ ثانیه تا ۱۴ ثانیه میباشد و مقدار تخلیه آن در زمان شارژ حداقل ۸۵٪ است .
قدرت پرتاب این خاموش کننده ۶ متر است و جهت آتشهای کلاسهای مختلف به کار می رود .هر ماه یک بار بازدید ظاهری از خاموش کننده به عمل آید
و در این بازدید فشار درون سیلندر را از روی فشار سنج مشاهده و سپس بدنه و پلمپ را بازدید کنید . در صورت امکان سالی یک بار در حریق آموزشی از خاموش کننده استفاده شود .
خاموش کننده های پودر و گاز:
این خاموش کننده دارای یک محفظه استوانه ای می باشد که مقدار معینی پودر در آن ریخته و تحت فشار یک گاز مناسب به خارج رانده می شود فشار لازم برای عمل دستگاه با استفاده از گاز ازت یا CO۲ تامین می گردد .
برای نشان دادن فشار از یک عقربه فشار سنج استفاده می گردد . عقربه بر روی شیر آن نصب و صفحه آن به صورت مدرج به مقادیر فشار یا محدوده رنگ می باشد( سبز برای فشار کافی و قرمز برای فشار ناکافی ) معمولاً وضعیت مطلوب عقربه بعد از موقعیت ساعت ۱۲ است .
این دستگاه دارای شیلنگ و سر لوله ساده بوده و راه اندازی آن توسط یک اهرم صورت می گیرد . با فشردن آن یک سوزن که مجرای خروج پودر را بسته است ، آزاد می گردد و تحت فشار گاز، پودر به خارج پاشیده می شود. (شارژ کپسول آتش نشانی)
بدون دیدگاه