سیستم های اعلام حریق نقش به سزایی در اطفا حریق و خاموش کردن آتش در اسرع وقت دارند. زمانی که آلارم این هشدار دهنده ها خبر از آتش سوزی می دهند قبل از این که آتش گسترش پیدا کند امکان اطفا آن وجود خواهد داشت. (کپسول آتش نشانی)
حتی در صورتی که نوع آتش طوری باشد که نتوان آن را سریعا مهار کرد، سیستم های اعلام حریق باعث صرفه جویی در زمان می شوند تا آتش نشان ها هرچه زودتر به محل حادثه برسند.
از این رو شرکت تجهیزات آتش نشانی آتشران به عنوان تولید کننده جعبه های آتش نشانی و شیرهای ایستاده آتش نشانی ضد یخ (fire hydrant) وظیفه خود می داند
تا در زمینه اطفا حریق اطلاع رسانی بیشتری انجام دهد تا حوادث کمتری رخ دهد و یا خسارت وارده، با آگاهی از استفاده مناسب از تجهیزات آتش نشانی به حداقل برسد.
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
اجزای تشکیل دهنده سیستمهای اعلام حریق
سامانههای اعلان آتش خودکار قدیمی، معمولاً از یک حسگر یا آشکارساز که خود متصل به خروجی صوتی بود، تشکیل شده بودند؛ ولی این سیستمها در سالهای اخیر، دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرند.
سامانههای جدیدتر معمولاً از تعدادی شستی اعلان حریق و تعدادی حسگر یا آشکارساز (Detector)، یک سامانه پردازش مرکزی و چند خروجی تشکیل میشوند.
تجهیزات هشدار دهنده دیداری و شنیداری حریق (آژیرها، چراغ ها، زنگ ها و …)
آژیر اعلام حریق:
آژیر اعلام حریق یکی از تجهیزات صوتی و شنیداری سیستم اعلام حریق است. در زمان حریق این آژیرها فعال شده و به صدا درمی آیند و ساکنین را از بروز حریق مطلع می نمایند. (کپسول آتش نشانی)
هر زون نیازمند یک آژیر اعلام حریق می باشد. صدای آژیر اعلام حریق باید متفاوت با سایر آژیرها (آژیر دزدگیر و …) باشد. آژیر اعلام حریق باید در راهروها، انبارها و … به وضوح دیده شود.
بنابراین استفاده از چند آژیر با صدای کم بهتر از تعداد آژیر کم با صدای بلند می باشد. حداقل صدای آژیراعلام حریق باید ۶۵db (دسی بل) باشد. محل نصب آژیرها با توجه به نوع کاربری های مختلف متفاوت است.
معمولاً در سیستم اعلام حریق متعارف آژیرها بصورت مستقل نصب می شوند، ولی در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر آژیرها در کنار دتکتورها و شاسی ها در یک حلقه یا لوپ قرار می گیرند. در صورت وقوع حریق و ارسال آلارم هشدار به پنل اعلام حریق، آژیرها به صدا درمی آیند.
چراغ چشمک زن اعلام حریق:
چراغ چشمک زن جزء تجهیزات دیداری سیستم اعلام حریق است. این چراغ ها معمولاً به رنگ قرمز بوده و در بالای درب واحدها و اتاق ها و یا راهروها و راه پله ها نصب میگردد.
چراغ هایی که در راهروها و راه پله ها نصب می شوند به موازات آژیرها قرار گرفته و به صورت هماهنگ با آژیرها فعال می شوند.
در صورت از کار افتادن آژیر، چراغ چشمک زن افراد را از وقوع حریق مطلع می نماید، مناسب ترین گزینه برای آگاهی افراد ناشنوا از رخداد حریق چراغ های چشمک زن می باشند.
بررسی اجزای سیستم اعلام حریق
-
دتکتور اعلام حریق:
دتکتورها وظیفه شناسایی حریق را برعهده دارند. دتکتورها دارای انواع مختلفی هستند که مهمترین آنها شامل دتکتور دودی، حرارتی، گازی و شعلهای می شود. به طروی که هر کدام از این ۴ مورد رخ دهد سیگنال هایی به پنل مرکزی دتکتور ارسال می شود که سیستم اعلام حریق را فعال می کند. (کپسول آتش نشانی)
-
شستی اعلام حریق:
شستی اعلام حریق برای زمانی مفید است که دتکتورها قادر به شناسایی حریق نشوند و افراد با ضربه زدن به مرکز شستی آن را فعال کنند. مطمئنا بارها این جعبه های کوچک را در ساختمان ها مشاهده کرده اید. این شستی ها یکبار مصرف بوده و در صورت استفاده باید بلافاصله جایگزین شوند.
-
آژیر اعلام حریق:
آژیر اعلام حریق وظیفه ایجاد صدا و هشدار را بر عهده دارد. به طوری که اگر دتکتورها حریق را شناسایی کردند با به صدا درآوردن آژیر به ساکنین محل هشدار می دهد.
این آژیرها باید در سالن ها و مکان هایی که صدا در آنجا انعکاس مییابد، نصب شوند. در غیر این صورت صدای آنها شنیده نشده و ساکنین ممکن است از سانحه رخ داده مطلع نشوند.
-
چراغ ریموت:
چراغ ریموت محل دقیق آتش سوزی را نشان می دهد. این چراغ ها در بخش های مختلف ساختمان بکار گرفته می شوند و محل دقیق آتش سوزی را با چشمک سبز نشان می دهند.
-
چراغ چشمک زن:
این چراغ ها مانند آژیر پلیس بوده و به صورت هماهنگ با آلارم اعلام حریق خاموش و روشن می شوند. این چراغ ها به رنگ قرمز بوده و به فلاشر نیز معروف هستند. (کپسول آتش نشانی)
-
جداکننده اتصال کوتاه:
جداکننده ها قادرند تا سیستم فرمان را به طور موقت قطع کنند. یعنی اگر قسمتی از سیستم اعلام حرق در طبق ایکس دچار نقص فنی شد، می توان آن قسمت را قطع و پس از رفع مشکل مجددا آن را برقرار کرد.
به ازای هر زون باید ۱ عدد ایزولاتور در نظر گرفت. یادآور می شود که هنگام خرید به استاندارد بودن سیستم ها اعلام حریق توجه کافی را داشته باشید.
بدون دیدگاه