احتراق از جمله حوادث ناخوشایند می باشد که همواره احتمال وقوع آن در مکان های متفاوت از قبیل منازل، اتومبیل ها، مخازن، کارخانه ها و … وجود دارد.
به همین منظور هم با پیشرفت علم و تکنولوژی تجهیزات بسیاری برای مقابله با این پدیده تولید شده است که از مهم ترین آن ها می توان به کپسول های آتش نشانی اشاره کرد. (شارژ کپسول آتش نشانی)
کاربرد های کپسول های آتش خاموش کن با یکدیگر متفاوت می باشد و به همین علت هم در این محتوا قصد داریم که به انواع کپسول آتش نشانی و کاربرد آن ها بپردازیم.
کپسول آتش نشانی یکی از دستگاه هایی است که در هنگام بروز آتش سوزی، جهت خاموش کردن آتش و مهار کردن حریق کاربرد بسیاری دارد. جزء کاربردی ترین خاموش کننده های آتش نشانی هستند که حجم کمی دارند و به راحتی قابل حمل می باشند.
این دستگاه در سه نوع اصلی و کاربردی؛ کپسول آتش نشانی CO2، کپسول آتش نشانی پودر و گاز و کپسول آتش نشانی آب و گاز وجود دارد.
کپسول های آتش نشانی یک استوانه با محفظه ای فولادی است که با یک نوع از موادخاموش کننده آتش مانند دی اکسید کربن (CO2) پر می شوند. این مواد خاموش کننده بصورت فشرده درون مخزن کپسول قرار می گیرند.
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
سه کاربرد اصلی کپسولهای آتش نشانی و خاموش کننده CO2
در هنگام خرید تجهیزات آتش نشانی باید به کاربرد هریک توجه ویژهای داشته باشید تا با کمترین هزینه بتوانید بهترین خرید ممکن را انجام دهید. این امر در مورد کپسول آتش نشانی نیز صدق میکند. در این جا کاربرد انواع کپسول آتش نشانی از نوع CO2 را بررسی میکنیم:
۱- خاموش کردن آتش سوزی ناشی از مایعات قابل اشتعال:
انواع آتش سوزی های مایعات قابل اشتعال توسط کپسول CO2 خاموش میشوند که میتوان از مخازن رنگ، کارخانجات اسپری، مخازن نفتی، مخازن ترکیبی، ماشینهای لباسشویی، بویلرها، مخازن مایعات شیمیایی و اتاق پمپهای آتش نشانی نام برد. (شارژ کپسول آتش نشانی)
۲- خطرات و آتش سوزی های وسایل برقی:
چون گاز CO2 از مقاومت الکتریکی بیشتری نسبت به هوا برخوردار است (به طوری که هدایت الکتریکی آن یک ششم هدایت الکتریکی هواست) برای خطرات گوناگون برقی بسیار مناسب است
که میتوان از خطرات برقی ژنراتورها، فیوزها، ترانسفورماتورها، تاسیسات حرارت مرکزی، تابلوهای برق، کامپیوتر، پستهای انتقال برق ایستگاههای مخابراتی، لوکوموتیوهای برقی و غیره نام برد.
کپسول خاموش کننده برق
در هر مکانی که سیم کشی برق وجود داشته باشد استعداد حریق کلاس c یا همان آتش سوزی های برق وجود دارد که به دلایل مختلف مثل سیم برق آسیب دیده، ورود بیش از حد برق و یا بار الکتریکی به وجود می آید.
بیگدار به آب زدن و یک عمل بدون فکر در زمان اطفاء حریق این نوع آتش ممکن است که ضرر های جبران ناپذیری به شما بزند برای خاموش کردن این آتش نمی توان از آب یا کپسول فوم استفاده نمود
چرا که با توجه به اینکه آب رسانای جریان برق است میتواند به جای خاموش کردن باعث گسترده تر شدن آتش شود به همین دلیل برای خاموش کردن آتش نوع C باید از کپسول های مخصوص یعنی کپسول آتش نشانی برق استفاده نمود.
وقتی شما میخواهید یک آتش سوزی که در اثر الکتریسیته بوجود آمده است را خاموش کنید باید حداقل یکی از عواملی که باعث پایداری آتش شده است را از بین ببرید.
سه عامل اصلی پایداری آتش که آنها را با نام مثلث آتش نیز میشناسند عبارتند از:
- ماده سوختنی (که در اینجا منظور نیروی الکتریسیته است) (شارژ کپسول آتش نشانی)
- حرارت
- اکسیژن
کپسول آتشنشانی CO2 (دی اکسید کربن) نیز یکی از پر استفادهترین کپسول های آتش نشانی برای خاموش کردن آتش سوزی الکتریکی است. این کپسول آتش نشانی علاوه بر این که اکسیژن را از مثلث آتش حذف میکند
و به زبان ساده آتش را خفه میکند و علاوه بر آن به دلیل این که گازی کربن دی اکسید زمان خروج از کپسول بسیار سرد است باعث میشود که حرارت آن قسمت از برود و روند خاموش شدن آتش سریع تر و ایمن تر پیش برود.
۳- خاموش کردن آتش مواد کربن دار:
ارزش بعضی از مواد چنان است که فقط از بهترین عوامل خاموش کننده آتش میتوان برای خاموش کردن آتش آنها استفاده کرد.
البته حتی خاموش کننده CO2 نیز نمیتواند یک خاموش کننده بسیار ایده آل به حساب آید. نمونههای آن عبارتند از آرشیوها، گالریهای هنری موزهها، انبار فیلم و اسناد مهم نام برد.
آشنایی با رنگ های کپسول های آتش نشانی
هر کدام از کپسول های آتش نشانی در رنگ های متفاوتی ایجاد شدند که در این قسمت به معانی هر کدام از آن ها اشاره می کنیم:
- رنگ قرمز: لازم به ذکر است که کپسول های اطفاء حریق پودر و گاز و CO2 در رنگ قرمز تولید و عرضه می شوند.
- رنگ آبی: قطعا شما کپسول های خاموش کننده آبی رنگ را در منزل و یا محیط های کار خود مشاهده کردید، محتویات این دسته از کپسول های اطفاء حریق، آب و گاز می باشد که در مواقع لزوم می توانید از آن استفاده کنید.
- رنگ سبز: کپسول های آتش نشانی بایوفوم به سبز رنگ می باشند که با محیط زیست سازگاری بسیاری دارند.
- رنگ آبی فیروزه ای: کپسول های اطفاء حریق بیوورسال در رنگ های آبی فیروزه ای تولید می شوند که تا ۵ سال نیاز به شارژ مجدد ندارند و می توانند به خوبی خدمات رسانی کنند. (شارژ کپسول آتش نشانی)
بدون دیدگاه