به منظور ایمن سازی ساختمان ها و ادارات مختلف نیاز به تهیه و خرید و نصب لوازم و تجهیزات خاصی بوده که یکی از این تجهیزات مهم سیستم اعلام حریق می باشد. (کپسول آتش نشانی)
آتش سوزی یکی از حوادثی است که ممکن است در اثر بی احتیاطی در ساختمان های مختلف صورت گیرد و منجر به خسارات جانی و مالی زیادی گردد.
سیستم اعلام حریق قادر به آگاه ساختن افراد ساکن در ساختمان جهت دور شدن از فضای آتش سوزی و انجام اقدامات لازم برای کاهش هرچه بیشتر خسارات می باشد.
مکانیسم عمل سیستم اعلام حریق کمی پیچیده به نظر می رسد و ما در این مطلب قصد داریم به این که سیستم اعلام حریق چگونه کار می کند بپردازیم.
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
سیستم اعلام حریق چیست
سیستم اعلام حریق تشکیل شده از مجموعه ای قطعات و اجزای مختلف می باشد که می تواند آشکارسازی آتش را در مکان های مختلف بر عهده داشته باشد.
دستگاه ها و دتکتورهایی که در سیستم اعلام حریق به کار رفته اند می توانند در صورت وجود آتش، دود، گاز مونوکسید کربن و غیره، این موارد را تشخیص داده و با سیستم هشدار دهنده ای که دارند اطرافیان را از این موضوع مطلع سازند.
هشدارهایی که در سیستم های اعلام حریق به کار رفته است می توانند به اشکال مختلفی وجود داشته باشند. برخی از این هشدارها به صورت آژیر خطر به صدا در آمده و برخی از آنها پیام های صوتی مبنی بر وجود خطر و تخلیه ساختمان از طریق بلندگوهای تعبیه شده پخش می نمایند.
استفاده درست از سیستم اعلام حریق و نحوه نگهداری از آن می تواند کمک کند تا سیستم شما همیشه در بهترین حالت ممکن کار کرده و شما را از وجود خطرات آگاه سازد. (کپسول آتش نشانی)
سیستم اعلام حریق از چه اجزایی تشکیل شده است؟
اما برای این که بدانیم سیستم اعلام حریق چگونه کار می کند در ابتدا نیاز است تا با اجزا و قطعات مختلفی که در آن به کار رفته است آشنا گردیم.
اجزای یک سیستم اعلام حریق شامل سه قسمت اصلی می گردند که هر یک از این بخش ها عملکرد خاصی را در سیستم بر عهده داشته و خود شامل قطعات جانبی دیگری خواهند بود.
تجهيزات تشخيص حريق یا دتکتورها، تجهيزات اعلام حريق که شامل فلاشرها، آژيرها و غیره می گردند و مرکز کنترل يا پنل مرکزی که وظيفه ارتباط بين دتکتورها و وسايل اعلام حريق را بر عهده دارد از جمله بخش های اصلی سیستم اعلام حریق به شمار می روند.
اگر بخواهیم به صورت جزئی تر به معرفی اجزای سیستم اعلام حریق بپردازیم باید به موارد مختلفی مانند مرکز کنترل یا کنترل پنل سیستم اعلام حریق، دتکتور دود، دتکتور حرارت، بیم دتکتور، دتکتور ترکیبی، دتکتور شعله، شستی اعلام حریق، زنگ اخبار، آژیر اعلام خطر، باتری پشتیبان،
مقاومت انتهای خط، منبع تغذیه اصلی، منبع تغذیه ثانویه یا پشتیبان، نمایشگر LED و فلاشر اشاره کرد. تجهیزات متنوع دیگری نیز وجود دارند که به کمک آنها امکان تشخیص دود و آتش در ساختمان امکان پذیر بوده
و عملکرد سیستم اعلام حریق با همکاری این تجهیزات و قطعات امکان پذیر خواهد بود.
سیستم اعلام حریق چگونه کار می کند؟
سیستم های اعلام حریق سال هاست که به منظور هشدار برای وقوع آتش سوزی ابداع شده اند و مکانیسم های عملکرد آنها در طول زمان دچار تغییراتی شده است.
اما سیستم های اعلام حریق امروزی به صورت اتوماتیک کار کرده و با استفاده از سیگنال هایی که از طریق سنسورهای دود و آتش دریافت می کنند آن را به صورت خودکار به کنترل پنل دستگاه اعلام نموده و از آنجا فرمان به سیستم های هشدار دهنده رسیده و اطلاع رسانی انجام می گیرد. (کپسول آتش نشانی)
سیستم های اعلام حریق پس از وقوع آتش سوزی قادر به تماس با مرکز آتش نشانی نیز بوده و با انجام این کار باعث می شوند تا نیروهای کمکی هرچه سریع تر خود را به محل وقوع حادثه برسانند.
در سیستم های اعلام حریق اتوماتیک آدرس پذیر، تمامی عناصری که در این سیستم به کار گرفته شده اند با استفاده از یک کد یا آدرس مشخص گشته و بر طبق این کد یا آدرس، کنترل پنل دستگاه مکان وقوع آتش را مشخص می نماید.
سیستم اعلام حریق چگونه کار می کند
به همین دلیل است که در این سیستم ها مکانی که در آن حادثه رخ داده است به سرعت شناسایی شده و امکان انجام اقدامات لازم وجود خواهد داشت.
اما سیستم های اعلام حریق اتوماتیک معمولی نیز وجود داشته که در آنها زون های مختلفی در ساختمان تعریف می گردد و در هر یک از این مناطق معرفی شده تعدادی دتکتور، شستی و آژیر نصب شده که در نهایت این اجزا به سیستم اعلام حریق متصل می شوند.
در صورتی که حادثه آتش سوزی در ساختمان اتفاق بیفتد، زنگ هشدار همان منطقه شروع به هشدار دادن کرده و در صورتی که سیگنال قطع نگردد آژیر سیستم فعال خواهد شد.
امروزه سیستم های اعلام حریق بی سیم نیز در بازار وجود دارند که در آنها برای اتصال سنسورها و دستگاه های مختلف با کنترلرها از ارتباطات ایمن استفاده می نمایند.
در این سیستم ها نیازی به انجام کابل کشی نبوده و سیستم به صورت هوشمند محل وقوع حادثه را تشخیص داده و شروع به هشدار دادن می نماید. (کپسول آتش نشانی)
بدون دیدگاه