یک کپسول آتش نشانی ابزاری مناسب و حفاظتی در برابر آتش سوزی است که برای خاموش کردن یا کنترل آتش سوزی های کوچک و ناگهانی اغلب در شرایط اضطراری استفاده میشود. (شارژ کپسول آتش نشانی)
به طور معمول، یک کپسول آتش نشانی شامل یک مخزن استوانهای ایستاده حاوی عامل شیمیائی است که میتواند برای خاموش کردن و خفه کردن آتش تخلیه شود. همچنین کپسول های آتش نشانی تولید شده با مخازن فشار غیر استوانهای نیز وجود دارد که کمتر رایج هستند.
عامل پودر میتواند با جدا کردن بخش های مهم تشکیل دهنده واکنش های شیمیایی از یکدیگر یعنی گرما، سوخت و اکسیژن (احتراق) از گسترش آتش سوزی جلوگیری کند و در نتیجه آتش را خاموش کند.
در طی مرحله احتراق، مواد سوختی به شکل رادیکال های آزاد تجزیه میشوند. این رادیکال های آزاد در واقع عناصری بشدت واکنش پذیر بوده و مولکول هایی هستند
که با اکسیژن واکنش نشان میدهند. مواد و عوامل موجود در خاموش کننده های شیمایی خشک میتوانند این روند واکنش پذیری با اکسیژن را متوقف کنند.
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
خاموش کننده پودر و گاز بالن دار:
منبع تامین فشار در این خاموش کننده گا ز CO۲ مایع شده است . این نوع خاموش کننده ها بر دو نوع میباشد:
الف – بالن داخل
ب- بالن خارج
خاموش کننده پودر و گاز بالن داخل به گونه ای طراحی شده است که هنگام عمل با فشار دادن یک اهرم یا زدن ضربه به یک صفحه ، سوزن مربوطه محافظ مجرای بالن را سوراخ نموده و باعث آزاد شدن گاز CO۲ شده و آن هم به نوبه خود باعث اعمال فشار وراندن پودر به خارج می شود.
خاموش کننده پودر گاز بالن خارج نیز شامل یک محفظه استوانه حاوی پودر ویک کپسول یا بالن کوچک CO۲ است که هنگام عمل ، شیر بالن توسط استفاده کننده باز شده و فشار لازم برای پاشش مواد تامین می گردد.
نکته مهم در بکارگیری این کپسولها این است که اگر به دلایلی پودر داخل دستگاه کلوخه شده باشد ، دستگاه عملاً کارایی ندارد. معمولاً این کلوخه به علت وجود رطوبت و در سطح پودر به مرور زمان بوجود می آید. (شارژ کپسول آتش نشانی)
لذا بهتر است هربار قبل از استفاده با احتیاط کپسول محتوی مواد خاموش کننده سروته شود و سپس مورد استفاده قرار گیرد . مورد استفاده این خاموش کننده ها حریق های دسته A,B,C میباشد.
وزن کپسولهای آتش نشانی پودر و گاز با استاندارد ایران
۱- کپسول پودر و گاز ۱ کیلوگرمی
۲- کپسول پودر و گاز ۲ کیلوگرمی
۳- کپسول پودر و گاز ۳ کیلوگرمی
۴- کپسول پودر و گاز ۴ کیلوگرمی
۵- کپسول پودرو گاز ۶ کیلوگرمی
۶- کپسول پودر و گاز ۱۲ کیلوگرمی
۷- کپسول پودر و گاز ۲۵ کیلوگرمی
۸- کپسول پودر و گاز ۵۰ کیلوگرمی
کپسول آتش نشانی پودر و گاز
کپسول آتش نشانی پودر و گاز همان طور که از اسم آنها مشخص می باشد با مواد پودری حریق را مهار می کنند. این خاموش کننده حاوی مقداری پودر هستند
که توسط گاز ازت یا گاز دی اکسید کربن به بیرون پرتاب می شود. فشار گاز کپسول ها را باید سالانه یا هر ۲ سال یکبار بررسی نمود و در صورت نیاز اقدام به شارژ کپسول آتش نشانی نمود. (شارژ کپسول آتش نشانی)
به طور کلی خاموش کننده پودر و گاز مخلوطی از گرد مواد شیمیایی بوده که باعث می شود آتش را خفه کند که باعث خاموشی آتش میشود.
در گذشته این خاموش کنندهرا درون قوطی با اشکال مختلفی میریختند و در زمان بروز آتش محتویات را روی آتش میریختند اما مشکل این جا بود که پرتاب دست یک انسان بسیار کمتر از فشار خاموش کنندهها بود.
این خاموش کننده ها از یک استوانه فلزی و یک شلنگ تشکیل شده اند. بالای کپسول نیز یک اهرم وجود دارد که با فشار دادن اهرم پودر به وسلیه ی فشار گاز از درون آن خارج می شود.
در تمام کپسول های آتش نشانی پودر و گاز قسمت های اصلی زیر مشاهده می شود :
بدنه
این نوع کپسول آتش نشانی ، به طور عموم ، بدنه فلزی دارد . نوع فلز و روش ساخت آنها باید با استانداردهای مربوطه مطابقت داشته باشد .
بدنه باید از چنان کیفیتی برخوردار باشد که فشار کارکرد دستگاه ( به طور معمول تا ۲ برابر فشار آزمون ) را به خوبی تحمل کند . همچنین بدنه باید در مقابل زنگ زدگی و خوردگی از مقاومت لازم برخوردار باشد .
به روی بدنه با توجه به کارخانه سازنده دستگاه ممکن است دستگیره ، پایه و … نصب شده باشد . همچنین نام کارخانه سازنده ، سال تولید ، روش به کار انداختن روش آزمون و سایر اطلاعات مربوطه به خاموش کننده بایستی به روی بدنه درج شود .
ساز و کار عمل کننده
خاموش کننده های پودر و گاز با توجه به نوع و کارخانه سازنده آنها ممکن است به یکی از انواع مکانیزم عمل کننده ” ضربه ای ” ، ” اهرمی ” و یا ” فلکه ای ” مجهز باشد .
لوله لاستیکی
اغلب کپسول های دستی اطفای حریق محتوای پودر ، لوله لاستیکی با طول مناسب دارند . البته ، انواع کوچک ( یک کیلویی و ۷۵۰ گرمی ) همچنین ، بعضی انواع قدیمی فاقد لوله لاستیکی هستند . (شارژ کپسول آتش نشانی)
لوله لاستیکی ، از انواع تقویت شده است و با فشار معینی ، متناسب با فشار آزمون دستگاه را به خوبی تحمل می کند . این لوله ، از یک سو به کپسول آتش نشانی ( یا مکانیزم عمل کننده آن ) و از سوی دیگر به سر لوله یا نازل پودر پاش متصل شده است .
سر لوله پودر پاش ( نازل پودر پاش )
بیشتر کپسول های آتش نشانی پودر و گاز به سر لوله پودر پاش مخصوص مجهز شده اند . این سر لوله ، به طور معمول ، از پلاستیک ساخته شده و به صورت اهرمی عمل می کند .
که با فشار دادن آن هنگام عملیات اطفای حریق ، پودر از سر لوله خارج شده و با برداشتن فشار ، خروج پودر متوقف می شود .
لوله سیفون
به این لوله ” لوله داخلی هدایت کننده پودر” نیز گفته می شود. در داخل دستگاه از کمی بالاتر از کف تا خروجی دستگاه امتداد دارد.
حجم سیلندر ، پودر و مابقی آن هوای خشک یا نیتروژن میباشد و در زمان شارژ فشار آن ۱۰ بار ( PSI ۱۵۰ ) میباشد . به دلیل اینکه پودر در داخل خاموش کننده به طور دائم تحت فشار میباشد احتمال کلوخه شدن در آن زیاد است .
بدون دیدگاه