آتش سوزی یکی از اتفاقات غیر مترقبه ای است که ممکن است به دلایل مختلفی مانند خطاهای انسانی و یا عوامل دیگر اتفاق بیفتد. وقوع آتش سوزی در ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و … (شارژ کپسول آتش نشانی)
که افراد زیادی در آن ساکن هستند می تواند سبب بروز خسارات جانی و مالی زیادی گشته و هزینه های بالایی را به بار آورد. پیشگیری از وقوع آتش در وهله اول اهمیت بسیاری داشته
و نیاز است تا از ابزارها و تجهیزات گوناگونی که برای این منظور طراحی شده اند در ساختمان ها استفاده کرد. پس از آن نیاز است تا در صورت وقوع آتش سوزی اقدامات مناسب را برای کاهش هرچه بیشتر خسارات انجام داد.
سیستم اعلام حریق یکی از سیستم های هشدار دهنده می باشد که وقوع آتش سوزی یا مواردی مانند تجمع دود و مونوکسید کربن را به ساکنین ساختمان هشدار داده
و موجب می شود تا افراد قادر به انجام اقدامات سریع برای پیشگیری از خسارت باشند. با توجه به اهمیتی که این موضوع دارد در این مقاله قصد داریم تا به مطالبی در مورد سیستم اعلام حریق بپردازیم.
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
منبع تغذیه اصلی و منبع تغذیه پشتیبان سیستم اعلام حریق :
منبع تغذیه اصلی در سیستم های اعلام حریق یک منبع تغذیه ۲۲۰ ولتی است که بر اساس فرمول زیر نوع باطری جهت پشتیبان سیستم در زمان قطع برق انتخاب میگردد.
باتری ها می توانند یا در درون قسمت پایین کنترل پنل و یا بیرون از آن در جعبه باتری در کنار پنل قرار بگیرند. (شارژ کپسول آتش نشانی)
محاسبه زمان مورد نیاز یو پی اس اعلام حریق و باتری جهت سیستم اعلام و اطفا حریق
با توجه به استاندارد NFPA 72 سال ۲۰۱۶ (NFPA 72 Edition 2016) در بخش ۱۰٫۶٫۷٫۲٫۱٫۲ زمان مورد نیاز جهت روشن بودن سیستم اعلام حریق در هنگام قطع منبع تغذیه اصلی در سیستم اعلام و اطفا حریق به مدت ۲۴ ساعت در حالت کارکرد نرمال و ۱۵ دقیقه در حالت آلارم یا فول لود می باشد.
یکی از مهمترین دغدغه های مربوط به انتخاب یو پی اس مربوط به محاسبات مربوط به زمان و باتری آن می باشد. برای انتخاب یو پی اس مناسب ابتدا بايد توان تجهیزات موجود محاسبه گردد . با توجه به توان محاسبه شده ، بهتر است یو پی اس ای با توان بالاتر انتخاب گردد.
مونیتورینگ
سامانههای اعلام و خاموشی آتش خودکار معمولاً از یک نمایشگر در قسمتهای پر تردد یا نگهبانیها که به صورت ۲۴ ساعت حضور دارند استفاده میشود که این پنلها را Mimic panel مینامند
نکاتي که بايد در هنگام استفاده از دتکتورهاي دودي رعايت گردد
الف : دتکتور دود نبايد در مسير کوران هوا نصب گردد .
ب : براي تعيين محل نصب بايد از استاندارد ۵۸۳۹ BS پيروي کرد . ج : در محلهايي که در حالت عادي دود و بخار وجود دارد مانند موتور خانه و کنار بويلر از اين دتکتور استفاده نشود .
نکته : اسپري خاصي وجود دارد که براي تست دتکتورهاي دودي بکار مي رود و با پاشيدن آن به سمت دتکتور مي توان از عملکرد صحيح آن مطمئن شد. (شارژ کپسول آتش نشانی)
محل نصب دتکتورهای دودی :
- دایره ای به شعاع 6.5 متر
- فاصله دتکتور دودی 10.6 متر تا 15 متر بر حسب مکان و آرایش نصب
طراحی سیستم اعلام حریق
بر اساس دستورالعمل طراحی و اجرائی سیستم اعلام حریق بر مبنای استاندارد NFPA-72:
- مساحت هر زون حداکثر 2000 متر مربع می باشد.
- حداکثر طول زون 3000 متر می باشد.
- حداکثر تعداد المان های هر زون (شامل شستی و دتکتور ..) 24 المان است و بهتر است حداکثر 20 عدد منظور گردد.
- در سیستم اعلام حریق کانونشنال یا متعارف هر طبقه مسکونی بهتر است بر روی یک زون قرار گیرد.
- پیشنهاد میشود شستی اعلام حریق راهرو طبقات بر یک زون مجزا باشد.
- در جاهائی که دارای ولتاژ القایی است(اتاق ترانس،سوئیچ و…..) میبایست از سیم روکش دار یا همان کابل شیلد دار استفاده نمود. سیم باید یک تیکه و در لوله مستقل و مجزا باشد.
- سقف و کف کاذب که دارای ارتفاع بیش از 80 سانتی متر باشند،نیاز به دتکتور دارند. (شارژ کپسول آتش نشانی)
- اگر فاصله پارتیشن نصب شده تا سقف کمتر از 30 سانتی متر باشد ، باید برای آن دتکتور مجزا لحاظ نمود. اگر ارتفاع گچبری سقف بیش از 50 سانتی متر باشد لازم است دتکتور مجزا برای هر فضا در نظر گرفت.
- کلیه انبارها می بایست دارای دتکتور باشند
هشداردهنده صوتی و نوری
اين واحد وظيفه اعلام وضعيت هشدار را به افراد عهده دار مي باشد. لازم به ذکر است که هشدار دهنده مورد بحث در اين قسمت از اجزاي سيستم اعلام حريق آدرس پذير بوده
و لذا داراي آدرس مخصوص در لوپ مي باشد و جريان مصرفي خود را نيز از طريق لوپ تامين مي نمايد واحتياجي به منبع تغذيه جداگانه ندارد .
– قابلیت نصب بر روی لوپ بدون واسطه (Loop Power)
– آدرس دهی بصورت کد های نرم افزاری Soft addressing
– دارای میکرو پروسسور و کنترل توسط مایکرو کامپیوتر
– امکان استفاده از آژير در شرایط سخت الکتریکی و سازگاری با شرایط مغناطیسی (EMC)
– قابلیت برنامه ریزی بهنگام خروج اضطراری افراد و تنظیم تن و دسیبل صدا از مرکز کنترل. (شارژ کپسول آتش نشانی)
– قابليت تنظيم صداي خروجي.
بدون دیدگاه