آتش سوزی یکی از اتفاقات غیر مترقبه ای است که ممکن است به دلایل مختلفی مانند خطاهای انسانی و یا عوامل دیگر اتفاق بیفتد. وقوع آتش سوزی در ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و … (شارژ کپسول آتش نشانی)
که افراد زیادی در آن ساکن هستند می تواند سبب بروز خسارات جانی و مالی زیادی گشته و هزینه های بالایی را به بار آورد. پیشگیری از وقوع آتش در وهله اول اهمیت بسیاری داشته
و نیاز است تا از ابزارها و تجهیزات گوناگونی که برای این منظور طراحی شده اند در ساختمان ها استفاده کرد. پس از آن نیاز است تا در صورت وقوع آتش سوزی اقدامات مناسب را برای کاهش هرچه بیشتر خسارات انجام داد.
سیستم اعلام حریق یکی از سیستم های هشدار دهنده می باشد که وقوع آتش سوزی یا مواردی مانند تجمع دود و مونوکسید کربن را به ساکنین ساختمان هشدار داده
و موجب می شود تا افراد قادر به انجام اقدامات سریع برای پیشگیری از خسارت باشند. با توجه به اهمیتی که این موضوع دارد در این مقاله قصد داریم تا به مطالبی در مورد سیستم اعلام حریق بپردازیم.
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
کابل کشي سيستم اعلام حريق
نصب و استقرار تجهيزات سيستم اعلام حريق طبق استاندارد ۵۸۳۹ BS و کابل کشي طبق استاندارد ۶۲۰۷ BS انجام مي گيرد. به طور کلي مي توان سيم هاي مدار اعلام حريق را به دو گروه تقسيم کرد و باتوجه به خصوصيات هر گروه کابل مناسب باآن را به کار برد :
گروه ۱ : کابلهاي که بعد از آشکار شدن حريق استفاده نمي شود مانند کابل هاي دتکتورها وشستي ها
گروه ۲ : کابلهايي که بعد ازکشف حريق استفاده ميشوند مانند کابلهاي منبع تغذيه و آژيرها و چراغها
در حالت کلي مي توان براي هر دو گروه کابل ۱/۵ ميلي متر مربع با روپوش و عايق پروتودور به کار برد ولي در مکان هايي که امکان ضربه يا ساييدگي و جويده شدن توسط حيوانات وجود دارد بايد کابل ها را حفاظت مکانيکي کرد.
مي توان در مورد سيم هاي آژيرها و چراغ ها براي حفاظت آنها را داخل ديوار زير حداقل ۱۲ ميلي متر گچ به صورت تو کار گذاشت . کابلهاي سيستم اعلام حريق بايد جدا از ساير کابل ها سيم کشي شوند . (شارژ کپسول آتش نشانی)
تست کابل ها توسط اهم متر انجام مي شود و در صورت استفاده از مگا اهم سنج بايد تمام تجهيزات اعم از دتکتور- آژير- پانل کنترل و … را از مدار باز کرد تا ولتاژ تست بالا به آنها آسيب نرساند .
هنگام کابل کشي نبايد از مسير زون ها انشعاب گرفت . همچنين نبايد از آژير ها هم انشعاب گرفت . کابل کشي سيستم هاي عادي به صورت راديال يا خطي و کابل کشي سيستم هاي هوشمند به صورت حلقوي انجام مي گيرد .
در انتهاي مسير زون ها هميشه يک مقاومت موازي با خط که مقدار آن معمولا ۴/۷ يا ۶/۸ کيلو اهم است متصل مي کنند يا از واحد انتهاي خط AEOL استفاده مي نمايند .
پانل کنترل (Fire Alarm Control)(FACP):
اصلي ترين و مهمترين قسمت سيستم اعلام حريق پانل کنترل مي باشد که وظيفه ارتباط بين شستي ها و دتکتورها و وسايل اعلام حريق مانند آژيرها و چراغ ها را به عهده دارد .
اين پانل ها به دو نوع آنالوگ و ميکروپروسسوري تقسيم مي شوند . پانل هاي کنترل بايد قادر به تشخيص و اعلام خطاي اتصال کوتاه يا قطعي مدار باشند و همچنين در مواقع قطعي برق به طور اتوماتيک برق اضطراري را توسط باطري ها به مدار اعمال کنند .
پانل ها معمولا داراي امکاناتي نيز براي تست قسمت هاي مختلف مدار مي باشند . از نظر ظرفيت پانل ها را با زون تقسيم بندي ميکنند که معمولا به صورت ۲- ۴- ۸- ۱۶- ۲۴- ۳۲ زون ارائه مي شوند .
در بعضي از پانل ها مي توان با اضافه کردن کارت هاي الکترونيکي Extention cardتعداد زون ها را فزايش داد . پانل مرکزي بايد در محلي نصب شود که به راحتي قابل مشاهده باشد .
معمولا در وروديها و محلهايي که ماموران آتش نشاني داخل مي شوند نصب مي گردد . خود مرکز کنترل بايد توسط يک دتکتور دودي حفاظت شود . (شارژ کپسول آتش نشانی)
ادامه
ارتفاع نصب آن حدود ۸/۱ الي ۲ متر است و بايد محل نصب آنرا از نظر دستکاري افراد غير مجاز و يا احتمال خرابکاري مورد توجه قرار داد. تعداد دتکتورهاي قابل اتصال به هر زون توسط کارخانه سازنده تعيين مي شود.
در سيستم اعلام حريق نحوه ارتباط دتکتورها با پانل مرکزي به اين صورت است که در مواقع بروز حريق , تحريک دتکتور يا فشار دادن شستي اعلام حريق باعث ايجاد يک اتصال کوتاه نسبي در مدار مي شود
و جريان مدار افزايش مي يابد نه به حدي که به عنوان اتصال کوتاه کامل شناخته شود و باعث اعلام خطا شود) در نتيجه مرکز کنترل اعلام حريق مينمايد .
مرکز کنترل از طريق مدار الکترونيکي بعد از تشخيص حريق رله هاي مربوطه را وصل کرده و آژيرها و چراغ هاي اعلام خطر را به کار مي اندازد. قسمت هاي اصلي پانل کنترل به شرح زير مي باشد :
منبع تغذيه (Power Suply Dmt) (PSU) :
منبع تغذيه يا به صورت ترانس کاهنده به همراه مدار يکسو سازي داخل پانل قرار مي گيرد و يا به صورت واحد مجزا از بيرون پانل به پانل کنترل متصل مي شود .
ولتاژ خروجي منبع تغذيه معمولا ۲۴ ولت DC و قدرت جريان دهي آن حدود ۲ آمپر است . قدرت جريان دهي منابع تغذيه جداگانه حدود ۳ تا ۶ آمپر است و در دستگاه هاي بزرگ با تعداد Zone بالا استفاده مي شود .
در مواقع قطع برق منبع تغذيه اضطراري که معمولا عبارت از ۲ عدد باطري خشک (بدون نياز به سرويس و نگهداري) ۱۲ ولت مي باشد که به طور سري بسته مي شوند تا ۲۴ ولتDC را تامين کنند .
در حالت عادي که برق ۲۲۰ ولت وصل است سيستم باطري ها را شارژ کرده و براي مواقع قطعي برق آماده نگه مي دارد وهنگام بروز قطعي برق به طور اتوماتيک وارد مدار مي شوند بسته به تعداد زونهاي تابلو اصلي در آمپرساعت هاي مختلفي استفاده مي شوند .
براي تابلوهاي ۲ زون باطري هاي ۲ آمپر ساعت و براي تابلوهاي ۴ الي ۱۲ زون ۷ آمپرساعت و براي تابلو هاي ۱۲ الي ۲۴ زون باطري ۱۲ آمپرساعت مناسب مي باشد . معمولا باطريها در داخل تابلو کنترل قرار مي گيرند. (شارژ کپسول آتش نشانی)
بعد از نصب سيستم بايد باطريها را قبل از اتصال پانل شارژ کرد و سيستم را با باطريهاي شارژ شده روشن نمود.
بدون دیدگاه