یک سیستم اعلام حریق مجموعه ای از تجهیزات اعلام حریق نظیر دتکتور دود، حرارت، شعله و گاز است که برای تشخیص علائم حریق و هشدار دادن از طریق آژیرها و فلاشرها استفاده می شود. (شارژ کپسول آتش نشانی)
طراحی، اجرا و استفاده درست از این سیستم، میتواند جلوی بسیاری از خطرات جانی و مالی را بگیرد. اما شاید برای شما جالب باشد
دانستن این مطلب که با توجه به اهمیت بالای سیستم های اعلان حریق در پروژه های صنعتی و ساختمانی، اما متاسفانه بیش از ۹۰درصد پروژه های سیستم های اعلان حریقی که در کشور کار می شوند، نهایت پس از چند ماه خاموش و بلا استفاده می شوند.
همچنین امروزه از سیستم های اعلام حریق به طور گسترده در ساختمان ها و اماکن مسکونی و صنعتی استفاده می شود تا خسارت های ناشی از حریق را به حداقل برسانند
و همچنین برای اطلاع دادن به ساکنین ساختمان در مواقع بروز حریق از این سیستم ها استفاده می شود تا حدالامکان از تلفات جانی جلوگیری شود.
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
سیستم اعلام حریق چیست؟
سیستم اعلام حریق دارای تعدادی دستگاه است که در هنگام حضور دود، آتشسوزی، مونوکسید کربن یا سایر موارد اضطراری در کنار یکدیگر برای تشخیص و هشدار به افراد از طریق وسایل دیداری و صوتی کار میکنند.
این هشدارها ممکن است به طور خودکار از ردیابهای دود فعال شده و آشکارسازهای گرما نیز ممکن است از طریق دستگاههای فعالسازی زنگ خطر، مانند نقاط تماس دستی فعال شوند.
هشدارها میتوانند بلندگوهایی باشند که زنگ خطر را به صدا در میآورند و همچنین به دنبال آن یک پیام تخلیه صوتی که به افراد داخل ساختمان هشدار میدهد که از آسانسور استفاده نکنند.
بسته به کشور و سازنده دستگاه، میتوان سیستم اعلام حریق را در فرکانسهای خاص و تُنهای مختلف از جمله کم، متوسط و زیاد تنظیم کرد. (شارژ کپسول آتش نشانی)
سیستم اعلام حریق
سیستم اعلام حریق بهگونهای طراحی شده است که ما را در مواقع اضطراری آگاه کند تا بتوانیم برای محافظت از خود، کارکنان و عموم مردم بتوانند از آسیبهای آتشسوزی در امان بمانند.
وسایل مربوط به آلارمهای آتشنشانی در دفاتر، کارخانهها و ساختمانهای عمومی دیده میشود، اما اغلب مردم به آنها توجهی ندارند مگر اینکه واقعاً مورد ضروری پیش بیاید.
ولی سیستم اعلام حریق را باید بهتر شناخت و حتی به کودکان و افرادی که آشنایی کافی ندارند نیز آموخت. چه افرادی که در حال ساخت یک خانه هستند و میخواهند در مورد سیستم اعلام حریق بیشتر بدانند و یا به عنوان یک فرد معمولی، دانستن اهمیت اعلام حریق مهم است.
آتشسوزیهایی که در آن افراد دچار سوختگیهای جبرانناپذیر میشوند بسیار ناراحت کنند است. پس بهکارگیری سیستم اعلام حریق چه در خانهها و چه در ساختمانهای بزرگ و پر رفتوآمد، نقش مهمی دارد.
کاربردهای سیستم اعلام حریق
سیستم اعلان حریق در تمامی ساختمانها، انبارها، سولهها و.. کاربرد دارد. یک سیستم اعلام حریق در ابتدا به منظور نجات جان و سلامتی افراد و سپس در راستای حفظ داراییها، کاربرد دارد.
بعضی از آتشسوزیها منجر به ورشکستگی و نابودی سرمایه میشود. با توجه به اینکه اطفاء حریق در مراحل اولیه بسیار سادهتر است و فرد خسارت کمتری متحمل میشود،
کاربرد سیستم اعلام حریق یا Fire Alarm System در صنایع مختلف اعم از پوشاک، کاغذ، کارخانههای مواد شیمیایی و… از اهمیت ویژه یا برخوردار است. (شارژ کپسول آتش نشانی)
اجزای اصلی سیستم اعلام حریق چیست ؟
سیستم اعلام حریق کانونشنال ( متعارف ) از اجزای زیر تشکیل شده است :
- پنل اعلام حریق
- ردیاب ها و پایه ها
- نقاط تماس
- صداگیرها و فلاشرها
- لوازم جانبی منبع تغذیه ( باطری های اعلام حریق )
سیستم اعلام حریق
سیستم های اعلام حریق بی سیم از سیم کشی بین صفحه کنترل آتش و سایر دستگاه ها استفاده نمی کنند. اکثر سیستم های اعلام حریق مورد استفاده امروزی ، بی سیم هستند که پیشرفته ترین فناوری هوشمند بوده
و با برنامه های متنوع رز یک خانه هوشمند قابل ادغام است. پنل هشدار آتش ( یا پنل کنترل اعلام حریق – FACP ) پایه یا مرکز کنترل سیستم است که تنظیمات سایر مولفه ها را کنترل کرده و اطلاعات را از طریق سیستم ارتباط می دهد.
ردیاب های آتش می توانند حسگر گرما ، دود یا مونوکسید کربن باشند. آنها در اطراف ساختمان قرار می گیرند تا وجود چنین شرایط اضطراری را ردیابی کنند. برخی از سنسورهای پیشرفته حتی می توانند اشعه را تشخیص دهند.
نقاط تماس یا کششی متعلق به سیستم های اعلام حریق دستی هستند که مورد استفاده املاک و ساختمان های تجاری قرا می گیرند ، نه مسکونی! (شارژ کپسول آتش نشانی)
ژرفاسنج سیگنال آژیر بلند را ساطع می کند. فلاشر برای هشدارهای بصری بوده که فلاش های چرخشی و یا متناوب را خارج می کند ( معمولا سفید و یا قرمز هستند ).
تعریف سیستم اعلام حریق
به مجموعه دستگاه هایی که وظیفه اشکار سازی حریق جهت انجام اقدامات لازم پیش از وقوع حریق های بزرگتر میگویند که تقسیم بندی سیستم های های اعلام حریق بر دو نوع متعارف (conventional) و آدرسپذیر(addressable) می باشد
همچنین سیستم اعلام حریق میتواند در حین وقوع حریق کارهایی نظیر قطع برق و گاز ساختمان،باز کردن درب های برقی جهت خروج،بستن فن ها مکنده هوا و دریچه های هوا،خاموش نگه داشتن آسانسورو… را انجام دهد.
بدون دیدگاه