کپسول آتش نشانی کف ( فوم ) برای اطفاء حریق مایعی است که روی مواد در حال اشتعال را می پوشاند و مانع از برخاستن گاز قابل اشتعال از روی مواد می شود و از رسیدن اکسیژن به آتش جلوگیری می شود. (شارژ کپسول آتش نشانی)
کف های مورد مصرف در اطفاء حریق که انواع پروتئینی آن از تخمیر آلایش های دامی غیر خوراکی نظیر : خون ، شاخ ، پشم و …
و انواع شیمیایی آن از ترکیب برخی مواد شیمیایی خاص تهیه می شود، در هنگام پاشیده شدن توسط سر لوله کفساز باهوا وآب مخلوط شده وحباب ایجاد می نماید .
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
کپسول آتش نشانی فوم (کف)
کپسول آتش نشانی فوم یا کف برای اولین بار توسط مهندس و شیمیدان معروف روسی به نام الکساندر لوران در سال ۱۹۰۲ اختراع شد.
در این نوع کپسول، انواع مختلف سورفکتانت (ماده فعال سطحی) وجود دارد که باعث تولید فوم یا کف میشود.
اجزای فوم یا کف ضد بازدارنده عبارتند از: حلالهای آلی (مثلا ترتیلیتی تریتییلن گلیکول و هگزیلن گلیکول)، تثبیت کنندههای کف (مانند الوار لوریل)، سورفکتانتهای با غلظت کمتر از ۱% و مهارکنندههای خورندگی.
فوم یا کفی که برای خاموش کردن آتش استفاده میشود، مایعی است که به سرعت بر روی مواد شعله ور شده قرار میگیرد و مانع از بلند شدن گاز قابل اشتعال از روی این مواد میشود. (شارژ کپسول آتش نشانی)
انواع طبقه بندی فوم با توجه به قابلیت گسترش (نرخ انتشار):
۱- فوم های با قابلیت گسترش اندک (نرخ انتشار کم)
فوم هائی مانند AFFF که دارای نرخ انتشار کمتر از ۲۰ برابر هستند، دارای ویسکوزیته اندک و به صورت متحرک میباشند و میتوانند به سرعت مناطق بزرگی را تحت پوشش قرار دهند.
۲- فوم های با قابلیت گسترش متوسط (نرخ انتشار متوسط)
اين نوع از فوم ها دارای نسبت گسترش ۲۰ تا ۱۰۰ برابر هستند.
۳- فوم های دارای قابلیت گسترش زیاد (نرخ انتشار زیاد)
این نوع فوم ها دارای عدد انبساطی بیش از ۲۰۰-۱۰۰۰ هستند و برای مکانها و فضاهای محصوری مانند پناهگاهها مناسب هستند زیرا در صورت بروز خطر آتش سوزی در آنها نیاز به خاموش کردن سریع آتش است.
۴- فوم های مقاوم در برابر الکل
در این فوم ها یک لایه ی محافظ ما بین فوم و سطح در حال سوختن تشکیل شده است . که این خاصیت باعث جلوگیری از تجزیه فوم توسط الکل در حین آتش سوزی خواهد شد .
فوم مقاوم در برابر الکل در برابر آتش سوزی ناشی از سوختهای حاوی اکسیژن (از جمله MTBE) و یا آتش سوزی مایعات حاوی حلالهای قطبی مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع کلاس بندی های فوم (کف)
۱- فوم کلاس A
که در اواسط دهه ۱۹۸۰ برای مبارزه با آتش سوزی توسعه یافت. این نوع فوم باعث کاهش مقدار کشش سطحی آب میشود و در جذب و اشباع حریق کلاس A با آب کمک میکند. (شارژ کپسول آتش نشانی)
این خاصیت به سرکوب آتش کمک میکند و میتواند مانع از احتراق مجدد شود. تجارب خوبی که از استفاده از آن تاکنون به دست آمده برای مبارزه با انواع دیگر آتش سوزی کلاس A مانند آتش سوزیهای ساختمانی استفاده میشود.
۲- فوم کلاس B
فوم کلاس B برای آتش سوزی کلاس B یعنی آتش سوزیهای ناشی از احتراق مایعات قابل اشتعال طراحی شده است. استفاده از فوم کلاس A بر روی یک آتش سوزی در کلاس B ممکن است نتایج غیر منتظره و زیان باری به بار آورد
زیرا فومهای کلاس A برای تشکیل بخارهای انفجاری تولید شده توسط مایعات قابل اشتعال طراحی نشدهاند.
فوم کلاس B نیز دارای دو زیرمجموعه اصلی است:
– فوم های مصنوعی
فومهای مصنوعی عموماً بر اساس سورفکتانتهای مصنوعی تولید می شوند. آنها روی سطح خارجی مایعات دارای ساختار ملکولی هیدروکربنی، بهتر جریان پیدا می کنند
و براحتی بر سطح خارجی آنها انتشار مییابند و برای شکستن سریع شعلههای آتش مناسب هستند. آنها از جمله آلایندههای مهم آبها و منابع زیرزمینی هستند.
این نوع فومها شامل موارد ذیل میشوند:
- فومهای تشکیل دهنده فویل آب (AFFF) که عموماً بر پایه آب هستند و اغلب حاوی سورفکتانتهای حاوی هیدروکربن مانند سدیم آلکال سولفات و فلوئوروزورفکتانت، مانند فلوریتلومر، اسید پرفلووروکاتانیک (PFOA) و یا پرفروفیوکتن سولفونیک اسید (PFOS). (شارژ کپسول آتش نشانی)
- فومهائی مقاوم که در برابر واکنش پذیری با الکل (AR-AFFF) مقاوم هستند و میتوانند یک غشاء محافظتی را ایجاد کنند.
از فوم مقاوم در برابر الکل در مبارزه با آتش سوزی ناشی از سوخت حاوی اکسیژن از جمله MTBE و یا آتش سوزی مایعات حاوی حلالهای قطبی استفاده میشود.
– فوم های فلوروپروتئینی
نوعی کف پروتئینی مقرون بصرفه و کارآمد است که دارای ویژگی خفه کردن سریع آتش بوده و مقاومت مناسبی را از خود در برابر آتش نشان میدهد. این نوع ماده، پوشش پایداری از حباب را بر روی سطح آتشهای هیدرو کربنی و دیگر مایعات محترقه ایجاد میکند.
فوم فلوروپروتئینی در شرایط معمولی و محیطی در زمانهای طولانی بشکل پایدار باقی میماند. با این حال، به دلیل امکان بروز فساد و از بین رفتن مخزنهای پلاستیکی حاوی آن، لازم است از قرار دادن کپسولهای حاوی آن در برابر تابش مستقیم نور آفتاب جلوگیری کرد.
هم چنین لازم است از پرتاب این نوع مخازن از مکانهای مرتفع جلوگیری کرد و آنها را بر روی پالتهائی مخصوص قرار داد.
بدون دیدگاه