آتش سوزی یکی از اتفاقات غیر مترقبه ای است که ممکن است به دلایل مختلفی مانند خطاهای انسانی و یا عوامل دیگر اتفاق بیفتد. وقوع آتش سوزی در ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و … (کپسول آتش نشانی)
که افراد زیادی در آن ساکن هستند می تواند سبب بروز خسارات جانی و مالی زیادی گشته و هزینه های بالایی را به بار آورد. پیشگیری از وقوع آتش در وهله اول اهمیت بسیاری داشته
و نیاز است تا از ابزارها و تجهیزات گوناگونی که برای این منظور طراحی شده اند در ساختمان ها استفاده کرد. پس از آن نیاز است تا در صورت وقوع آتش سوزی اقدامات مناسب را برای کاهش هرچه بیشتر خسارات انجام داد.
سیستم اعلام حریق یکی از سیستم های هشدار دهنده می باشد که وقوع آتش سوزی یا مواردی مانند تجمع دود و مونوکسید کربن را به ساکنین ساختمان هشدار داده
و موجب می شود تا افراد قادر به انجام اقدامات سریع برای پیشگیری از خسارت باشند. با توجه به اهمیتی که این موضوع دارد در این مقاله قصد داریم تا به مطالبی در مورد سیستم اعلام حریق بپردازیم.
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
سیستم اعلام حریق متعارف
سامانه متعارف از قدیمیترین انواع سیستمهای اعلام حریق است که علیرغم تغییرات کیفی اندک، هم چنان مورد استفاده قرار میگیرد.
در این سیستم چندین حسگر(Detector) و شستی که یک منطقه از ساختمان را پوشش میدهند در قالب یک مدار به هم پیوسته، به تابلوی کنترل مرکزی متصل میشوند؛
بنابراین هر مدار نماینده یک منطقه است. در این سامانهها تشخیص تغییر وضعیت یک منطقه به حالت آلارم یا خطا بر اساس تغییر مقاومت الکتریکی مدار مربوط به آن منطقه صورت می پذیرد. (کپسول آتش نشانی)
بدین صورت که هر کدام از سنسورها که به حالت آلارم یا خطا رفت مقاومت الکتریکی جدیدی در مدار خود ایجاد میکند. در ساختمانهای عمومی اعلام ناشی از حریقی کوچک ممکن است
موجب هراس تعداد زیادی یا اخلال در روند معمولی فعالیتها گردد از این رو در این اماکن استفاده از پیش پیام سیستمهای دو مرحلهای مناسب تر است.
سیستم اعلام حریق متعارف با نام های مختلفی شناخته می شود، اسامی مانند سیستم اعلام حریق محلی ، سیستم اعلام حریق متعارف و سیستم اعلام حریق کانونشنال برای این سیستم وجود دارند.
در این سیستم فضای که باید پوشش داده شود را به چند ناحیه جدا تقسیم می کنیم و هر ناحیه را یک زون ( Zone ) می نامیم،
هر زون را بصورت مجزا نام گذاری کرده و دتکتور ها و سایر تجهیزات اعلام حریق را در آن جانمایی می کنیم، در صورت بروز حریق، سیستم اعلام حریق متعارف، اعلام می کند که در کدام زون یا ناحیه حریق رخ داده است.
سیستم اعلام حریق متعارف
سیستم اعلام حریق متعارف یا کانونشنال بر طبق منطقه حریق تعریف میشود ،به عبارت دیگر در زمان حریق منطقه با زون بر روی صفحه نمایشگر مرکز کنترل اعلام حریق نمایش داده میشود .
سیم کشی این نوع سیستم به صورت شعاعی است یعنی از روی مرکز منترل به ازای هر زون رو رشته سیم به دتکتوزهای ان منطفه کشیده میشود.
سیستم های اعلام حریق کانونشنال (متعارف) سالهای زیادی است که جهت صنایع و کاربردهای خانگی مورد استفاده قرار می گیرند. محدوده این سیستم ها از نوع ساده آن یک یا ۲ زون شروع شده
و تا سیستم های خیلی بزرگتر تا بیشتر از ۱۰۰ زون هم مورد استفاده قرار می گیرند (بزرگترین پنلی که شرکت زتا انگلیس در حال حاضر تولید می کند ۴۸ زون دارد). (کپسول آتش نشانی)
سیستم های متعارف با توجه به قیمت پایین و سادگی استفاده از آن به عنوان انتخابی ایده آل جهت پروژه های کوچک به شمار می رود. در این سیستم همه دتکتورهای یک زون (یا ناحیه) از ساختمان به یک زوج سیم متصل می شوند.
در صورتی که هر یک از آشکارسازهای موجود در این زون گزارش آلارمی را بدهد نشانگر LED مبوطه بر روی کنترل پنل روشن می شود ولی محل دقیق خطر در این نوع از سیستم ها مشخص نیست.
آژیرها و فلاشرها در یک مدار دیگر جدای از زون اعلام حریق قرار خواهند گرفت.
یک مقاومت انتهای خط End of Line یا EOL در آخرین تجهیز هر مدار (زون ورودی و خروجی آژیر) جهت مانیتور کردن وضعیت قطعی مدار قرار می گیرد.
شاسی اعلام حریق
از اين واحد به منظور اعلام حريق توسط افراد به صورت دستي مورد استفاده قرار مي گيرد.
– دارای ایزولاتور به منظور جلوگیری از خارج شدن شستی ازسیستم بهنگام هر گونه قطعی و یا اتصال کوتاه.
– آدرس دهی بصورت کد های نرم افزاری Soft addressing
– دارای میکرو پروسسور و کنترل توسط مایکرو کامپیوتر
– امکان استفاده از شستی در شرایط سخت الکتریکی و سازگاری با شرایط مغناطیسی(EMC)
– دارای شیشه نشکن Resettable و چراغ مخصوص عملکرد شستی
– داراي قابليت استفاده در مناطق مشخص صنعتي با درجه حساسيت و ايمني بالا.
– قابليت نصب به صورت توكار و يا روكار. (کپسول آتش نشانی)
اعلام دستی از طریق شستی :
- در این روش به فواصل مختلف کلید های مخصوص Push Button که دارای درپوش شیشه ای می باشند ، نصب میگردد
- پس از شکستن شیشه بطور خودکار یا توسط فشار دادن شستی آن ، آژیرهای اعلام حریق بصدا در می آید
- این موضوع مجدد یاد آوری میشود که در سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر امکان غیر فعال کردن یک شستی خاص وجود دارد
- در سیستم های اعلام حریق متعارف فقط امکان غیر فعال کردن یک زون به صورت کامل وجود دارد .البته این قابلیت در تمام برند ها وجود ندارد .
بدون دیدگاه