آتش سوزی یکی از اتفاقات غیر مترقبه ای است که ممکن است به دلایل مختلفی مانند خطاهای انسانی و یا عوامل دیگر اتفاق بیفتد. وقوع آتش سوزی در ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و … (کپسول آتش نشانی)
که افراد زیادی در آن ساکن هستند می تواند سبب بروز خسارات جانی و مالی زیادی گشته و هزینه های بالایی را به بار آورد. پیشگیری از وقوع آتش در وهله اول اهمیت بسیاری داشته
و نیاز است تا از ابزارها و تجهیزات گوناگونی که برای این منظور طراحی شده اند در ساختمان ها استفاده کرد. پس از آن نیاز است تا در صورت وقوع آتش سوزی اقدامات مناسب را برای کاهش هرچه بیشتر خسارات انجام داد.
سیستم اعلام حریق یکی از سیستم های هشدار دهنده می باشد که وقوع آتش سوزی یا مواردی مانند تجمع دود و مونوکسید کربن را به ساکنین ساختمان هشدار داده
و موجب می شود تا افراد قادر به انجام اقدامات سریع برای پیشگیری از خسارت باشند. با توجه به اهمیتی که این موضوع دارد در این مقاله قصد داریم تا به مطالبی در مورد سیستم اعلام حریق بپردازیم.
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
کابل کشي سيستم اعلام حريق
برد الکترونيکي :
بر روي اين برد فيوزهاي لازم و رله مربوط به مگنت هاي نگهدارنده (Door holder) و جامپرهايي براي تنظيم و قطعات الکترونيکي ديگر وجود دارد . همچنين نشانگرهاي اتصال کوتاه و قطعي مدار و کانکتور توسعه (Aux) و کانکتور اتصال کارت زون روي اين برد وصل است .
ترمينالهاي اتصال شامل :
الف : خروجي ولتاژ DC کمکي
ب : خروجي کنتاکت هاي مربوط به رله مگنت نگهدارنده
ج . خروجي براي آژيرها و چراغ ها (معمولا بيش از يک خروجي مي باشد) (کپسول آتش نشانی)
د : خروجي براي زون ها (دو ترمينال + و- براي هر زون)
ه : محل اتصال پانل تکرار کننده (شرح در ادامه مي آيد)
LED هاي نشانگر :
اين LED ها معمولا روي درب تابلو کنترل نصب مي شوند:
الف : LED نشانگر وجود برق شهر
ب : LED نشانگر وجود اشکال در منبع تغذيه
ج : LED مربوط به وجود خطا در زون ( FAULT ) به تعداد زونها
ه : LED مربوط به وجود حريق در زون ( FIRE ) به تعداد زونها
د : LED نشانگر آژير Sounder که موقع به صدا در آمدن آژير روشن مي شود .
در مدل هاي مختلف ممکن است LED هاي نشانگر ديگري نيز وجود داشته باشند ولي موارد ذکرشده در بالا عموما در تمام پانل ها وجود دارند .
بيزر اشکال داخلي تابلو : در مواقع بروز اشکال در مدار داخلي تابلو مانند عدم اتصال باطريها به صدا در مي آيد.
سوئيچ قفل کردن تابلو : براي جلوگيري از خراب کاري و دسترسي افراد غيرمجاز به تابلو و تنظيمات آن به کار مي رود و روي درب تابلو نصب شده است
شستي هاي کنترل : براي تنظيم تابلو به کار مي روند .
تجهيزات تکميلي سيستم هاي اعلام حريق
تکرارگر (Repeater ) :
در مواقعي که تکرار علائم اعلام حريق در مکان هاي غير از محل تابلو اصلي مورد نياز باشد از تکرارگرها استفاده مي شود. تکرارگرها داراي LED هاي نشانگر مشابه تابلو اصلي مي باشند (کپسول آتش نشانی)
و به ترمينال هاي تابلو کنترل مرکزي وصل مي شوند. ممکن است بعضي تابلوها امکانات اتصال تکرارگر را نداشته باشند . طرز اتصال آن در دياگرام سيم کشي تابلو اصلي مشخص مي شود .
جداکننده خط (Line Lsolator) :
با استفاده از جدا کننده هاي خط مي توان در صورت بروز عيب در مدار قسمت معيوب را از قسمت سالم مدار جدا کرده و بعد از رفع عييب دوباره اتصال کامل مدار را برقرار نمود .
مگنت نگهدارنده ( Door Holder ) :
بر روي درهاي معيني جهت جلوگيري از گسترش آتش در حين آتش سوزي نصب مي شود و در صورت بروز حريق از باز ماندن در جلوگيري مي کنند . طبق استاندارد تغذيه آن بايد از منبع ۲۴ ولت جداگانه انجام مي گيرد نه از برق ۲۴ ولت تابلو چون مصرف آن ها بالاست .
سيستم هاي صوتي اعلام خطر :
اين سيستم ها در دو نوع عادي و هوشمند ساخته شده اند و قادرند به طور اتوماتيک يا دستي در مواقع بروز حريق پيام اعلام خطر را از بلند گوهاي مربوطه پخش نمايند .
سيستم هاي تلفن اضطراري :
اين سيستم ها داراي يک پانل تلفن اصلي و گوشي هايي مي باشند که در محل هاي مورد نظر نصب مي شوند . هنگام خطر مي توان با استفاده از گوشي ها به مرکز تلفن خبر داد يا مرکز تلفن مي تواند به هر کدام از گوشي ها زنگ بزند.
ارتباط بين گوشي ها نيز مي تواند از طريق پانل اصلي تلفن برقرار باشد . تصوير يک گوشي تلفن اضطراري و دو نمونه پانل اصلي اين سيستمها را مشاهده مينماييد:
ماژول هاي رابط (Interface Module) :
در سيستم هاي هوشمند استفاده مي شوند و براي ارتباط و شناسايي اجزاي قابل آدرس دهي سيستم به کار مي رود .چند نمونه از آنها را در زير مشاهده مي کنيد: (کپسول آتش نشانی)
Active End Of Line Unit AEOL :
در انتهاي خط سيستم هاي اعلام حريق نصب مي گردد و با کمک آن مي توان دتکتورهاي عادي (غير قابل آدرس دهي) را به سيستم هاي اعلام حريق هوشمند وصل کرد .
برنامه ريزي دستي ( Handle Programmer ) :
براي برنامه ريزي اجزاي سيستم هاي اعلام حريق هوشمند استفاده مي شود .ابزارهاي ديگري نيز مانند تست کننده مسير ( Loop Tester ) و برد رله هاي کمکي و اسپليتر زنگ و … وجود دارد که در سيستم هاي اعلام حريق در صورت نياز استفاده مي شوند .
در ادامه نحوه سيم بندي چند نوع تابلوي مرکزي اعلام حريق به عنوان نمونه آورده شده است و نحوه نصب و سيم کشي پانل کنترل عادي مدل ACT آرياک به طور کامل بيان شده است.
دستگاههاي مدل ACT 2الي۲۴ زون :
پانل اصلي اين دستگاه که شکل آن در زير مشاهده مي شود شامل قسمت هاي زير است :
الف : قسمتهاي است که روي درب تابلو قرار دارند :
۱ -شستي ( Reset / Resound / Test Zone Lamp ) : براي دوباره راه اندازي کردن تابلو اصلي مي باشد.
۲- شستي (Silence Alarms Sounders ) : براي ساکت کردن صداي بوق تابلو و آژير مي باشد.
۳ -شستي (Silence Fault Sounders ) : براي ساکت کردن بيزر داخلي تابلو مي باشد.
۴ -شستي ( Evacuate ) : براي به صدا در آوردن آژير به صورت دستي مي باشد .
5– لامپ Sounder Fault : زمانيکه اين لامپ روشن مي شود به معني اين است که ايراد و اشکال در مدار آژيرهاي سيستم ايجاد شده است .
6– لامپ Battery / Power Supply Fault : زماني که اين چراغ روشن مي شود به معناي اين است که برق ورودي سيستم (۲۴ DC OR 220 AC) دچار اشکال شده است . (کپسول آتش نشانی)
7– لامپ Mains On : به معناي اين است که تابلو روشن است و اگر فقط اين لامپ روشن باشد يعني تابلو در حالت نرمال مي باشد .
لامپ Fire براي هر زون : در مواقع اعلام حريق لامپ زون مربوطه روشن مي شود .
8-لامپ Fault . هرگاه خطايي اعم از اتصال کوتاه يا قطعي در زون اتفاق بيفتد روشن مي شود .
9- ۵ سوئيچ : براي قفل کردن شستي هاي کنترلي به کار مي رود .
توجه : در حاليکه تابلو نرمال است فقط بايد لامپ Mains On روشن باشد .
قسمتهايي که داخل تابلو قرار دارند :
۱ – فيوزها
۲- کانکتورها
۳- ترمينال ها
۴- منبع تغذيه (باطري و ترانس)
۵- جامپرها
۶- LED هاي نشانگر اتصال کوتاه و قطعي در زون
۷- پيچ اتصال زمين
۹- رله مگنت نگهدارنده
تمامي قسمت هاي فوق غير از باطري و ترانس و رله مگنت نگهدارنده روي برد الکترونيکي نصب شده اند. (کپسول آتش نشانی)
بدون دیدگاه