ساختار کپسول آتش نشانی _ کپسول آتشنشانی نوعی دستگاه برای خاموش نمودن یا کنترل آتش سوزی های کوچک است که به دو دسته دستی قابل حمل (پرتابل) و چرخدار تقسیم می شوند. (کپسول آتش نشانی)
کپسولهای آتش نشانی استوانههای فلزی محکمی هستند که با آب یا یک نوع ماده خفه کننده مانند دی اکسید کربن پر شدهاند و وقتی اهرمی را که بالای این استوانهاست فشار دهید، ماده با فشار زیادی از کپسول خارج میشود .
در این کپسولها یک لوله، مخزن تحت فشار کپسول را به قسمت بالای کپسول متصل و یک شیر فنری نیز ارتباط میان لوله را با دهانه خروجی مسدود کردهاست.
در بالای سیلندر، سیلندر کوچک دیگری وجود دارد که با گاز فشردهای مانند دی اکسید کربن پر شدهاست و یک شیر جلوی انتشار دی اکسید کربن را میگیرد.
برای استفاده از کپسول آتش نشانی باید ضامن کپسول را کشیده و اهرم آن را فشار داد. این اهرم یک میله را فشار میدهد تا شیر فنری را به پایین فشار دهد و مسیر خروجی را باز کند.
گاز فشرده شده بر اثر فشار رها میشود و با نیروی قابل ملاحظهای از مخزن به دهانه خروجی منتقل شده، خارج میشود .
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
وزن خاموش کننده ها
وزن خاموش کنندههای دستی متفاوت میباشد، از یک کیلو گرمی تا ۱۴ کیلو گرمی یا ۱۴ لیتری آن وجود دارد به طوری که یک نفر به راحتی بتواند آن را حمل نماید .
انواع بزرگ تر این وسیله به دلیل وزن زیاد بر روی چرخ قرار گرفته و گاهی اوقات بعضی از آنها در جای مشخصی به صورت ثابت نصب می گردند که دیگر لفظ دستی به آن گفته نمیشود
و به عنوان کپسول های آتش نشانی چرخدار شناخته میشوند. از انواع خاموش کنندههای دستی با توجه به ظرفیت و نوع مواد داخل آن می توان در حریقهای کوچک و مختلف استفاده نمود. (کپسول آتش نشانی)
آشنایی با کپسول های آتش نشانی :
کپسول آتش نشانی نوعی دستگاه برای خاموش نمودن آتش است. این دستگاه جز خاموش کننده های آتش قابل حمل دستی بوده و با توجه به نوع آتش ترکیبات مختلفی مانند آب ، پودر و گاز ، گاز دی اکسید کربن و بیورسال را با فشار بر روی آتش اعمال می کند.
جهت آشنایی با کپسول آتش نشانی ، برای استفاده از کپسول آتش نشانی باید ضامن کپسول را کشیده و اهرم آن را فشار داد. این اهرم یک میله را فشار می دهد تا شیر فنری را به پایین فشار داده و مسیر خروجی را باز کند.
گاز فشرده شده بر اثر فشار رها شده و با نیروی قابل ملاحظه ای از مخزن به دهانه خروجی منتقل شده ، خارج می شود.
کپسول های آتش نشانی استوانه های فلزی محکمی هستند که با آب یا یک نوع ماده خفه کننده مانند دی اکسید کربن پر شده اند و وقتی اهرمی را که بالای این استوانه است فشار دهید ، ماده با فشار زیادی از کپسول خارج می شود.
در این کپسول ها یک لوله ، مخزن تحت فشار کپسول را به قسمت بالای کپسول متصل و یک شیر فنری نیز ارتباط میان لوله را با دهانه خروجی مسدود کرده است.
در بالای سیلندر ، سیلندر کوچک دیگری وجود دارد که با گاز فشرده ای مانند دی اکسید کربن پر شده است و یک شیر جلوی انتشار دی اکسید کربن را می گیرد.
انواع کپسول های آتش نشانی اصلی :
آب ، غبار آب یا اسپری آب
فوم
پودر خشک – استاندارد یا متخصص
کربن دی اکسید ( CO2 )
مواد شیمیایی مرطوب (کپسول آتش نشانی)
ساختار تمامی کپسول آتش نشانی نوع پودری یکسان بوده و در مقاله زیر به بررسی تک تک اجزای آن می پردازیم :
۱ – بدنه
این نوع کپسول آتش نشانی ، عموما ، بدنه فلزی دارد . نوع فلز و روش ساخت آنها باید با استانداردهای مربوطه مطابقت داشته باشد . بدنه باید از چنان کیفیتی برخوردار باشد که فشار کارکرد دستگاه ( به طور معمول تا ۲ برابر فشار آزمون ) را به خوبی تحمل کند .
همچنین بدنه باید در مقابل زنگ زدگی و خوردگی از مقاومت لازم برخوردار باشد . به روی بدنه با توجه به کارخانه سازنده دستگاه ممکن است دستگیره ، پایه و … نصب شده باشد .
همچنین نام کارخانه سازنده ، سال تولید ، روش به کار انداختن روش آزمون و سایر اطلاعات مربوطه به خاموش کننده بایستی به روی بدنه درج شود.
۲ – ساز و کار عمل کننده
کپسول های آتش نشانی پودری با توجه به نوع و کارخانه سازنده آنها ممکن است به یکی از انواع مکانیزم عمل کننده ” ضربه ای ” ، ” اهرمی ” و یا ” فلکه ای ” مجهز باشد .
۳ – لوله لاستیکی
اغلب کپسول های دستی اطفای حریق محتوای پودر ، لوله لاستیکی با طول مناسب دارند . البته ، انواع کوچک ( یک کیلویی و ۷۵۰ گرمی ) همچنین ، بعضی انواع قدیمی فاقد لوله لاستیکی هستند .
لوله لاستیکی ، از انواع تقویت شده است و با فشار معینی ، متناسب با فشار آزمون دستگاه را به خوبی تحمل می کند . این لوله ، از یک سو به کپسول آتش نشانی ( یا مکانیزم عمل کننده آن ) و از سوی دیگر به سر لوله یا نازل پودر پاش متصل شده است . (کپسول آتش نشانی)
۴ – سر لوله پودر پاش ( نازل پودر پاش )
بیشتر کپسول های آتش نشانی پودر به سر لوله پودر پاش مخصوص مجهز شده اند . این سر لوله ، به طور معمول ، از پلاستیک ساخته شده و به صورت اهرمی عمل می کند . که با فشار دادن آن هنگام عملیات اطفا حریق ، پودر از سر لوله خارج شده و با برداشتن فشار ، خروج پودر متوقف می شود .
۵ – لوله سیفون
به این لوله ” لوله داخلی هدایت کننده پودر” نیز گفته می شود.در داخل دستگاه از کمی بالاتر از کف تا خروجی دستگاه امتداد دارد.
بدون دیدگاه