سیستم های اعلام حریق نقش به سزایی در اطفا حریق و خاموش کردن آتش در اسرع وقت دارند. زمانی که آلارم این هشدار دهنده ها خبر از آتش سوزی می دهند قبل از این که آتش گسترش پیدا کند امکان اطفا آن وجود خواهد داشت. (شارژ کپسول آتش نشانی)
حتی در صورتی که نوع آتش طوری باشد که نتوان آن را سریعا مهار کرد، سیستم های اعلام حریق باعث صرفه جویی در زمان می شوند تا آتش نشان ها هرچه زودتر به محل حادثه برسند.
از این رو شرکت تجهیزات آتش نشانی آتشران به عنوان تولید کننده جعبه های آتش نشانی و شیرهای ایستاده آتش نشانی ضد یخ (fire hydrant) وظیفه خود می داند
تا در زمینه اطفا حریق اطلاع رسانی بیشتری انجام دهد تا حوادث کمتری رخ دهد و یا خسارت وارده، با آگاهی از استفاده مناسب از تجهیزات آتش نشانی به حداقل برسد.
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
سیستم اعلام حریق چیست؟
سیستمهای اعلام حریق را میتوان به دو گروه خودکار و دستی تقسیم کرد که البته این تقسیمبندی خیلی معمول و متعارف نیست. در سیستمهای دستی، شستی اعلام حریق را میتوان تنها منبع تشخیص به حساب آورد.
در واقع تشخیص حریق در اینگونه دستهبندی فقط به انسان سپرده شده و در مکانهایی که انسان حضور ندارد، این روش استفاده نمیشود.
سیستمهای اعلام حریق وظیفهی هشدار وقوع یا احتمال وقوع آتش را برعهده دارند تا افراد و ساکنین را از بروز حریقی خانمانسوز آگاه کنند.
اعلام زود هنگام آتشسوزی باعث میشود قبل از آنکه جان و مال مردم در معرض خطر قرار گیرد، آتش مهار شده و از صدمات زیادی جلوگیری شود. سیستمهای اعلام حریقی که در بازار وجود دارد،
کاربریهای متنوعی دارند. به این معنا که سیستم اعلام حریق مورد استفاده در منازل با آنچه که در مجتمعهای بزرگ، پالایشگاهها، پتروشیمیها و… به کار میرود، بسیار متفاوت است. اگر میخواهید در رابطه با این سیستم و انواع آن بیشتر بدانید، خواندن این مقاله را از دست ندهید. (شارژ کپسول آتش نشانی)
انواع سیستم های کاشف و اعلام حریق
- الف) سیستمهای اعلام حریق موضعی (خانگی)
- ب) سیستمهای کشف و اعلام حریق خودکار متعارف (معمولی)
- ج) سیستمهای کشف و اعلام حریق خودکار با قابلیت آدرس دهی
الف) سیستم های اعلام حریق موضعی (خانگی):
معمولا نسبت به دود حساس بوده و دارای یک آژیر کوچک در داخل کاشف است و از باتری یا برق شهر تغذیه میکند.
این سیستمها را میتوان در ساختمان های یک طبقه مورد استفاده قرار داد مشروط به اینکه بطور صحیح نصب و بموقع سرویس شوند. کاشف های حریق موضعی را نباید در ساختمانهای بیش از یک طبقه و یا در یک فضای دوبلکس بکار گرفت.
سیستم اعلام حریق خانگی معمولا در ساختمانهای کوچکتر استفاده میشود. تمامی ساختمانهای ۵ طبقه و بالاتر ملزم به استفاده از سیستم اعلام حریق خانگی هستند.
برای نصب سیستم اطفا حریق حتما از افراد مجرب که مورد تایید سازمان آتش نشانی آتش نشانی هم هستند استفاده کنید.
بعد از نصب و راه اندازی سیستم اعلام حریق خانگی در ساختمان نصب این سیستمها باید به تایید کارشناس سازمان آتش نشانی برسد. برندهای مختلفی در زمینه تولید سیستم اعلام حریق فعالیت میکنند که حتما باید تاییدیه سازمان آتش نشانی را اخذ کرده باشند. (شارژ کپسول آتش نشانی)
ب) سیستم های کشف و اعلام حریق خودکار متعارف (معمولی):
این سیستمها از یک مرکز کنترل کننده و صفحه نشان دهنده، شستی ها، کاشف ها و وسایل هشدار دهنده حریق تشکیل شده اند. مرکز کنترل این سیستم از برق شهر تغذیه شده و به برق باتری هم مجهز است.
این دستگاهها معمولا از ۱ تا ۳۲ مدار ساخته میشوند و هر مدار به وسیله دو رشته سیم که بر روی آنها تعدادی کاشف و شستی اعلام حریق نصب میشود یک منطقه را پوشش میدهد.
ج) سیستم های کشف و اعلام حریق خودکار با قابلیت آدرس دهی:
این سیستمها از یک مرکز کنترل کننده و صفحه نشان دهنده، شستی ها، کاشف ها و وسایل هشدار دهنده حریق تشکیل شده اند. مرکز کنترل این سیستم از برق شهر تغذیه شده و به برق باتری هم مجهز است.
این دستگاه ها معمولا از ۱ تا ۸ مدار ساخته میشوند. در این سیستم مدارها بصورت حلقوی هستند، یعنی دو رشته سیم از خروجی هر مدار خارج و پس از نصب کاشفها و شستیها بر روی آن مجددا وارد ورودی های مدار در دستگاه مرکزی می شوند و تشکیل یک حلقه (لوپ) را میدهند.
این سیستم های اعلام حریق قادر به تشخیص علائم ارسال شده از هریک از کاشف های حریق و شستی های اعلام حریق با قابلیت مشخص کردن محل دقیق کاشف ها و یا شستی هایی که علائم حریق را ارسال کرده اند، می باشند.
امتیاز این سیستم ها نسبت به سیستمهای متعارف یا معمولی در دقت تشخیص علایم کاذب و نشان دادن مکان دقیق کاشف یا شستی است.
در چه مکان هایی بایستی سیستم اعلام و اطفای حریق نصب شود؟
بر اساس مبحث چهار مقررات ملی نه گانه ساختمان ، ساختمان هایی که باید به سیستم اعلام حریق مجهز شوند به قرار زیر هستند: (شارژ کپسول آتش نشانی)
- ۱-ساختمان های مسکونی
- ۲- ساختمان های آموزشی و تربیتی
- ۳- ساختمان های درمانی و مراقبتی
- ۴- ساختمان های تجمعی
- ۵- ساختمان های اداری و حرفه ای
- ۶- ساختمان های کسبی و تجاری
- ۷- ساختمان های صنعتی
- ۸- انبارها
- ۹- مکان های مخاطره آمیز.
بدون دیدگاه