کپسول آتش نشانی گاز دی اکسید کربن ( co2 ) از جمله خاموش کننده های پر کاربرد در ایمنی منازل و محیط کار هستند . (شارژ کپسول آتش نشانی)
دی اکسید کربن گازی است غیر قابل احتراق ، بی بو ، غیر رسمی وسنگین تر از هوا که داری چگالی ۵/۱ بوده وهادی الکتریسته نیست .
مکانیسم عمل آن هنگام حریق به سه صورت است : ابتدا با تشکیل یک لایه سنگین مقاوم در مقابل عبور هوا ، آتش را خفه می کند ، سپس اکسیژن هوای اطراف حریق راکاهش ونهایتاَ آتش را سرد می کند .
یکی از خصوصیات مهمگاز دی اکسید کربن ( CO2 ) این است که باعث ایراد خسارت به مواد موجود در محیط حریق نمی شود . لذا در مواردی که مواد باارزش دچار حریق می شوند ، مناسب تر از آب است . CO2 برای حریق های الکتریکی والکترونیکی بسیار مناسب است .
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
ویژگی های گاز دی اکسید کربن (CO2)
دی اکسید کربن (CO2) گازی است که انسان هر روز با آن در ارتباط است. به عنوان مثال، شما آن را از ریه های خود بازدم میکنید یا در زمان رانندگی یک وسیله نقلیه از موتور اگزوز آن خارج میشود.
این گاز به گیاهان کمک میکند تا فرآیند فتوسنتز را برای تولید غذا انجام دهند. همچنین سنگین تر از هوا است و میتواند نوع خاصی از آتش را خاموش کند. (شارژ کپسول آتش نشانی)
از زمان های دور این گاز بعنوان یک گاز محبوس کننده یا خفه کننده آتش در دستگاههای آتش نشانی مورد استفاده قرار میگرفته است.
گاز CO2 دارای این ویژگیها میباشد: گازی است غیرقابل اشتعال، بی بو، واکنش ناپذیر، غیر سمی، غیر هادی برای عبور جریان الکتریسیته که وزن آن یک و نیم برابر هوا میباشد
و به همین خاطر در موقع خاموش کردن آتش، سطح آتش را دربر میگیرد و جایگزین اکسیژن موجود در هوا میشود و به این شکل موجب خفه شدن آتش میشود.
در کپسول های حاوی گاز CO2، عامل اصلی خاموش کننده، گاز دی اکسید کربن است که یک گاز کارآمد و شفاف است
که در هنگام استفاده از خود هیچ جزء باقیماندهای برجای نمیگذارد تا مجبور به پاکسازی آن شویم. این مدل کپسولها بیشتر برای آتش سوزی های کلاس B و C بسیار مناسب هستند.
مزایای استفاده از کپسولهای آتش نشانی CO2
- این گاز از نظر شیمیایی یک ماده پایدار است و کیفیت خود را از دست نمیدهد.
- یک ماده غیر سمی، غیر خورنده و عایق الکتریکی است.
- ارزانترین خاموش کننده گازی شکل است که برای آتش سوزیهای مکرر مناسب است.
- تمیز و خشک است و آسیبی به تجهیزات نمیرساند و هیچگونه رسوبات یا آشغالی پس از خاموش کردن از خود به جای نمیگذارد. (شارژ کپسول آتش نشانی)
- برای آتشهای کلاس B ، A و C مناسب است و تنها عامل گازی شکل مناسب برای آتش سوزیهای گسترده است. این ماده در داخل ترکها و شکافها و هرگونه تورفتگی نفوذ میکند که آب و فوم قادر به چنین کاری نیستند.
- بدون ایجاد هیچگونه خطری در مجاورت برق به کار میرود.
- به دلیل عدم تشکیل محصولات تجزیهای، طول مدت ماقبل سوختن از اهمیت کمتری برخوردار است.
- زمان تخلیه کوتاه مدت آنچنان مهم نمیباشد.
- کاربرد موضعی و جارویی دارد و تنها عامل خاموش کننده گازی شکل با کاربرد موضعی است.
- تلورانس نشتی آن از سیستمهای هالوژنی بیشتر است.
- به دلیل دسترسی داخلی به گاز CO2 باعث صرفه جویی ارزی میشود.
در چه مکانهایی کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن بیشترین کاربرد را دارد
این نوع کپسول ها برای تجهیزات و دستگاه های الکتریکی کاملا بدون خطر هستند و بنابراین برای کارگاه ها، ادرات و یا هر مکانی که دارای تجهیزات الکتریکی باشد، مناسب است.
همچنین آن ها معمولاً بطور مداوم در آزمایشگاه ها، تعمیرگاه ها، آشپزخانه ها و انبارهای ذخیره سازی مایعات و سیالات استفاده میشوند. آنها از گاز غیر قابل اشتعال CO2 تحت فشار بسیار زیاد، پر میشوند. (شارژ کپسول آتش نشانی)
فشار داخل این نوع سیلندرها آنقدر زیاد است که در زمان استفاده از آنها، ممکن است مقادیری از قطعات یخ خشک نیز از خروجی دهانه به سمت بیرون پرت شود.
خاموش کننده های دی اکسید کربن (CO2) چگونه کار میکنند؟
خاموش کننده های آتش دی اکسید کربن (CO2) حاوی ماده دی اکسید کربن به شکل مایع و تحت فشار هستند که به محض فعال سازی و استفاده از آن ها، این مایع در هوا منتشر شده
و اکسیژن را که سبب گسترش و شیوع آتش سوزی میشود در خود محبوس میکند و در نتیجه توانایی سرایت و گسترش آتش سوزی را از بین میبرند.
بنابراین این روش، یک راه موثر برای جلوگیری از بروز و سرایت آتش سوزی به دلیل کمبود اکسیژن و دمای یخ گاز CO2 در هنگام خارج شدن از محفظه خاموش کننده است.
ذکر این نکته بسیار حائز اهمیت است که هر نوع کپسول اطفاء حریقی که از این نوع خریداری میکنید دارای یک دهانه خروجی مناسب بشکل قیف و یا شیپور است زیرا گاز CO2 هنگامی که از یک خاموش کننده آزاد میشود،
دارای سرعت بسیار زیادی بوده و هم چنین بسیار سرد است در حالی که وجود این قطعه، از سرعت بسیار زیاد گاز به هنگام خروج ممانعت کرده و به آن اجازه انبساط میدهد و از ایجاد صدای زیاد نیز جلوگیری میکند.
نداشتن این قطعه در زمان خروج گاز ممکن است باعث وارد آمدن آسیبهای جدی به استفاده کنندگان از کپسول شود. (شارژ کپسول آتش نشانی)
همچنین ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که اگر چه این گاز سمی نیست ولی چنانچه به مقدار زیاد در محوطه ای بسته استفاده شود،
میزان اکسیژن هوا را کاهش داده و هر شخصی که در آن مکان قرار داشته باشد را دچار کمبود اکسیژن میکند و حتی این احتمال وجود دارد که وی دچار خطر خفگی شود.
بدون دیدگاه