کپسول آتش نشانی - همه چیز درباره کپسول آتش نشانی - ایمن عارفی
کپسول آتش نشانی

کپسول آتش نشانی


یک کپسول اطفاء حریق ابزاری است که برای کنترل یا مهار آتش سوزی های کوچک در مواقع اضطراری استفاده می‌شود.

باید به این نکته حتماً توجه داشت که استفاده از کپسول اطفاء حریق برای خاموش کردن آتش سوزی‌ های بزرگ و غیر قابل مهار مطلوب نیست و ممکن است حتی جان استفاده کننده را نیز به خطر بیندازد. (شارژ کپسول آتش نشانی)

نصب و راه اندازی اصولی و صحیح این کپسول ها ضروری است و با توجه به نوع کپسول، متفاوت است. بطورخاص هر کپسول اطفاء حریق شامل یک مخزن فشار قوی سیلندر شکل و قابل حمل با دست است که می‌تواند جهت اطفاء یا مهار آتش استفاده شود.

در ایالات متحده آمریکا ضروری است حداقل بصورت سالیانه، کلیه کپسول های اطفاء حریق موجود در همه ادارات، مراکز و نواحی صنعتی و تجاری بجز خانه ها سرویس دهی و تعمیر شوند.

فرد سرویس دهنده یک برچسب بر روی کپسول قرار می دهد تا نوع سرویس انجام شده و تاریخ آن را نشان دهد.

کپسول اطفاء حریق

بطور کلی دو نوع کپسول اطفاء حریق وجود دارد که عبارت هستند از کپسول های با مخازن تحت فشار و کپسول‌های عمل کننده براساس کارتریج.

در کپسول‌های با مخازن تحت فشار، ماده شیمیائی مورد نظر تا زمان فراخواندن در محفظه ای باقی می‌ماند و بعد از اینکه توسط استفاده کننده فراخوانی شد، عمل کرده و فعال می‌شود.

برحسب نوع ماده شیمیائی که در مخزن استفاده می‌شود از نیروهای محرکه متفاوتی نیز استفاده می‌شود.

در کپسول‌های اطفاء حریقی که از مواد خشک استفاده می‌کنند، عمدتاً از نیتروژن استفاده می‌شود. در کپسول های آب و فوم (کف) نیز از هوا استفاده می‌شود. (شارژ کپسول آتش نشانی)

با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.

کپسول آتش نشانی

امروزه کپسول‌های اطفاء حریق تحت فشار، شایع ترین نوع کپسول هستند. کپسول‌های عمل کننده با کارتریج نیز حاوی گازهای دفع شونده از طریق هر کارتریج هستند که این کارتریج ها قبل از تخلیه سوارخ می‌شوند

و در عمل نیروی محرک برای انتشار عامل اطفاء حریق را فراهم می‌کنند. این نوع کپسول‌های اطفاء حریق معمولاً شایع نیستد و عمدتاً در تاسیسات صنعتی کاربرد دارند.

بطور کلی هر کدام از انواع مختلف کپسول‌های آتش نشانی برای نوع خاصی از آتش سوزی طراحی شده است. شش کلاس یا طبقه آتش وجود دارد که متناسب با هر یک از آنها انواع مختلفی کپسول اطفاء حریق نیز طراحی و ساخته شده است.

انواع کپسول های آتش نشانی اصلی :

  • آب ، غبار آب یا اسپری آب
  • فوم
  • پودر خشک – استاندارد یا متخصص
  • کربن دی اکسید ( CO2 )
  • مواد شیمیایی مرطوب

دسته بندی انواع آتش سوزی ها

همه آتش سوزی ها یکسان نیستند. سوخت و منابع خطرآفرین مختلف باعث بروز آتش سوزی های مختلف می‌شوند و نیاز به انواع مختلفی از خاموش کننده ها و کپسول های اطفاء حریق برای مقابله با آتش سوزی ناشی از آنها وجود دارد. (شارژ کپسول آتش نشانی)

کلاس A – مواد محترقه و مشتعل در این نوع آتش سوزی شامل مواد جامد مانند چوب، کاغذ یا پارچه است.

کلاس B – مواد محترقه و مشتعل در این نوع آتش سوزی شامل مایعات قابل اشتعال مانند بنزین، دیزل یا روغن است.

کلاس C – مواد محترقه و مشتعل در این نوع آتش سوزی شامل گازها است.

کلاس D – مواد محترقه و مشتعل در این نوع آتش سوزی شامل انواع فلزات است.

کلاس E – این نوع آتش سوزی شامل دستگاه ها و تجهیزات برقی است.(از لحاظ فنی “کلاس E” وجود ندارد اما برای سهولت بیشتر در اینجا استفاده می شود).

کلاس F – آتش سوزی شامل روغن های پخت و پز است.

شناخت روش های بكارگيری کپسول آتش نشانی

الف ـ موارد كلی :

هيچگاه براي مبارزه با يک حريق هر چند جزئی و كوچک، يک خاموش كننده را به محل حريق نبريد. هميشه به محض شروع آتش سوزي كمك بخواهيد و حداقل ۲ تا ۳ دستگاه اطفايي را در محل داشته باشيد.

لازم نيست تمام آنها را آماده كار نماييد، بلكه با يكي شروع به عمل نماييد در صورتي كه موفق به اطفاء نشديد يا دستگاه به هر علتي عمل نكرد مي توانيد از دستگاههاي ديگر استفاده كنيد و جهت آوردن آن وقت هدر نداده ايد تا حريق گسترش زيادي پيدا كند.

در صورتي كه به علتي احتمال اطفاي حريق با يك خاموش كننده ممكن نيست دو يا سه نفر با هم و در يك زمان با دو يا سه خاموش كننده به حريق حمله كنيد. (شارژ کپسول آتش نشانی)

قبلاً با طرز كار دستگاه خاموش كننده كاملاً آشنا شويد و در صورت امكان هرچند وقت يك بار در يك حريق تمريني با آن كار كنيد.

پس از مصرف دستگاه را بلافاصله شارژ و آماده نماييد.

ادامه

در آتش سوزي هايي كه در فضاي باز اتفاق مي افتد سعي كنيد در صورت امكان پشت به باد با حريق مبارزه كنيد و در فضاهاي بسته هيچگاه اجازه ندهيد

كه آتش بين شما و راه خروج قرار گيرد، بلكه شما بايد هميشه بين آتش و راه خروج مستقر شويد، زيرا در صورت عدم موفقيت بتوانيد از محل خارج شويد.

هنگام استفاده از خاموش كننده ها احتياج نيست كاملاً به حريق نزديك شويد، زيرا قدرت پرتاب مواد اكثر دستگاهها به استثناي دي اكسيد كربن حداقل بين ۴ الي ۶ متر است كه مي توانيد از اين فاصله شروع و پيشروي نماييد.

در آتش سوزي هاي روي سطح زمين، خاموش كردن را از جلو شروع كرده و با به عقب راندن آتش پيشروي كنيد و در حريق هاي روي ديوار يا مكانهاي همانند آن، آتش را از پايين به بالا اطفاء نماييد.

در حريق هاي جامدات با استفاده از آب، مواد را كاملاً خيس كنيد.

حفظ خونسردي يكي ازمهمترين عوامل موفقيت در امر اطفاي حريق و استفاده از وسايل خاموش كننده است. (شارژ کپسول آتش نشانی)

کپسول آتش نشانی

کپسول آتش نشانی 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهفروشگاهخرید