یک کپسول آتش نشانی ابزاری است که برای کنترل یا مهار آتش سوزی های کوچک در مواقع اضطراری استفاده میشود.
باید به این نکته حتماً توجه داشت که استفاده از کپسول اطفاء حریق برای خاموش کردن آتش سوزی های بزرگ و غیر قابل مهار مطلوب نیست و ممکن است حتی جان استفاده کننده را نیز به خطر بیندازد. (شارژ کپسول آتش نشانی)
نصب و راه اندازی اصولی و صحیح این کپسول ها ضروری است و با توجه به نوع کپسول، متفاوت است. بطورخاص هر کپسول اطفاء حریق شامل یک مخزن فشار قوی سیلندر شکل و قابل حمل با دست است که میتواند جهت اطفاء یا مهار آتش استفاده شود.
در ایالات متحده آمریکا ضروری است حداقل بصورت سالیانه، کلیه کپسول های اطفاء حریق موجود در همه ادارات، مراکز و نواحی صنعتی و تجاری بجز خانه ها سرویس دهی و تعمیر شوند.
فرد سرویس دهنده یک برچسب بر روی کپسول قرار می دهد تا نوع سرویس انجام شده و تاریخ آن را نشان دهد.
بطور کلی دو نوع کپسول اطفاء حریق وجود دارد که عبارت هستند از کپسول های با مخازن تحت فشار و کپسولهای عمل کننده براساس کارتریج.
در کپسولهای با مخازن تحت فشار، ماده شیمیائی مورد نظر تا زمان فراخواندن در محفظه ای باقی میماند و بعد از اینکه توسط استفاده کننده فراخوانی شد، عمل کرده و فعال میشود.
برحسب نوع ماده شیمیائی که در مخزن استفاده میشود از نیروهای محرکه متفاوتی نیز استفاده میشود.
در کپسولهای اطفاء حریقی که از مواد خشک استفاده میکنند، عمدتاً از نیتروژن استفاده میشود. در کپسول های آب و فوم (کف) نیز از هوا استفاده میشود. (شارژ کپسول آتش نشانی)
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
تاریخچه خاموش کننده ها
در سال ۱۸۱۶ ناخدا بای دریارموث اولین خاموش کن دستی را اختراع کرد.
سال ۱۹۱۲ اولین دستگاه کف شیمیایی دو گالنی در انگلستان ساخته شد.
سال ۱۹۵۷ کپسول های آتش نشانی پودری به بازار آمد.
سال ۱۹۳۵ اولین خاموش کننده دو گالنی آب و گاز CO۲ به بازار آمد.
سال ۱۹۴۶ کپسول های آتش نشانی خودکار به بازار آمد.
آشنایی با کپسول های آتش نشانی :
کپسول آتش نشانی نوعی دستگاه برای خاموش نمودن آتش است. این دستگاه جز خاموش کننده های آتش قابل حمل دستی بوده و با توجه به نوع آتش ترکیبات مختلفی مانند آب ، پودر و گاز ، گاز دی اکسید کربن و بیورسال را با فشار بر روی آتش اعمال می کند.
جهت آشنایی با کپسول آتش نشانی ، برای استفاده از کپسول آتش نشانی باید ضامن کپسول را کشیده و اهرم آن را فشار داد. این اهرم یک میله را فشار می دهد تا شیر فنری را به پایین فشار داده و مسیر خروجی را باز کند. (شارژ کپسول آتش نشانی)
گاز فشرده شده بر اثر فشار رها شده و با نیروی قابل ملاحظه ای از مخزن به دهانه خروجی منتقل شده ، خارج می شود.
کپسول های آتش نشانی استوانه های فلزی محکمی هستند که با آب یا یک نوع ماده خفه کننده مانند دی اکسید کربن پر شده اند و وقتی اهرمی را که بالای این استوانه است فشار دهید ، ماده با فشار زیادی از کپسول خارج می شود.
در این کپسول ها یک لوله ، مخزن تحت فشار کپسول را به قسمت بالای کپسول متصل و یک شیر فنری نیز ارتباط میان لوله را با دهانه خروجی مسدود کرده است.
در بالای سیلندر ، سیلندر کوچک دیگری وجود دارد که با گاز فشرده ای مانند دی اکسید کربن پر شده است و یک شیر جلوی انتشار دی اکسید کربن را می گیرد.
کپسول ها را از نظر مواد اطفائی داخل آن می توان به چهار گروه تقسیم کرد:
- خاموش کننده محتوی آب
- خاموش کننده محتوی گاز
- خاموش کننده محتوی پودر
- خاموش کننده محتوی کف
برای تامین کردن فشار در خاموش کننده برای خارج شدن ماده خاموش کننده و پرتاب آن بطرف آتش نیاز به فشار می باشد که این فشار از راه های مختلف بشرح زیر تامین می گردد . (شارژ کپسول آتش نشانی)
- فشار از طریق کمپرس کردن هوا به داخل بدنه و تحت فشار قرار دادن آن
- فشار یا گاز حاصل از واکنش دو ماده شیمیایی
- فشار درونی ماده خاموش کن
- فشار یک گاز بی اثر( معمولا CO2 یا N2 ) موجود در محفظه (کارتریج)
طرز عمل دستگاه هاي خاموش كننده :
بطور كلی در خاموش كننده ها به دو طريق مواد اطفايی به خارج هدايت می شوند:
۱ـ طريقه واژگونی :
در اين حالت براي خارج شدن ماده اطفايي از خاموش كننده، بايد دستگاه را به صورت واژگوني (سر و ته) گرفت، در غيراينصورت ماده اطفايي خارج نمي شود و فقط عامل فشار (گاز) آن تخليه مي گردد. اين نوع عملكرد بيشتر در انواع قديمي به چشم مي خورد.
۲ـ طريقه مستقيم :
در اين نوع عملكرد احتياج به واژگون كردن دستگاه خاموش كننده نمي باشد و از آن بصورت عادي استفاده مي شود.
بايد توجه نمود كه درصورتي كه خاموش كننده اي را كه عملكرد آن مستقيم است، بصورت واژگون يا حتي افقي بكار بگيريم عامل فشار (گاز) آن از سرلوله خارج شده (شارژ کپسول آتش نشانی)
و ماده اطفايي در داخل بدنه باقي خواهد ماند و بالعكس اگر دستگاه با عملكرد واژگوني را به صورت مستقيم استفاده نماييم، همين عمل صورت خواهد گرفت.
بدون دیدگاه