آتش سوزی های بزرگی در تاریخ ثبت شده که تلفات وسیع انسانی با خسارات بالای مالی و حتی صدمات جبران ناپذیر فرهنگی به ابنیه و اشیاء در برداشته است. (عوامل بروز حریق)
به طور مثال در سال ۱۷۵۰ ده هزار خانه در شهر قسطنطنیه در حریق سوخت، در سال ۱۷۵۶ پانزده هزار خانه در مسکو و درسال ۱۸۵۳ کلیه خانههای واقع در ۱۳ هکتار زمین در نیویورک در آتش سوخت. (کپسول آتش نشانی مناسب منزل)
در شیکاگو در سال ۱۸۷۱ تعداد ۱۷۴۵۰ واحد ساختمانی طعمه حریق گردید. در سال ۱۹۶۶ در شهر لندن ۱۳۳۰۰ ساختمان در اثر حریق گسترده ویران شد.
طبق آمار در انگلستان در سال ۱۹۹۶ بیش از ۵۳۲ هزار فقزه آتش سوزی ثبت شده که یک سوم آن در محیطهای کاری اتفاق افتاده که باعث بیش از ۶۰۰ مورد مرگ و ۱۶۰۰۰ جراحت به افراد شدت است
با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
عوامل و شرايط متعددي مي توانند در بروز حريق ايفاي نقش نمايند كه مهم ترين آن ها شامل موارد زير است :
۱- آتش گيري مستقيم : مانند نزديك نمودن شعله به مواد سوختني
۲- افزايش تدريجي دما : افزايش دما در يك توده زغال سنگ يا مواد آلي و حيواني كه بتدريج دماي آنها را در اثر فشار و فعل و انفعالات بالا رفته و شروع به سوختن مي كنند.
۳- واكنشهاي شيميايي : واكنشهاي نظير تركيب آب و اسيد ، پتاسيم و آب ، فسفر با اكسيژن هوا ، اسيد نيتريك با كاغذ مي تواند عامل شروع حريق گردد.
۴- اصطكاك : مالش بين دو جسم آتش گير مانند دو قطعه چوب خشك يا ترمز شديد چرخهاي هواپيما روي باند فرودگاه از نمونه هاي اين شرايط است.
۵- تمركز پرتوهاي مرئي و غير مرئي : در اين حالت بدليل خاصيت ذره بيني تمركز نور روي اشتياء باعث حريق مي گردد.
۶- الكتريسته جاري : حرارت حاصل از عبور جريان برق از يك هادي داراي مقاومت بالا مي تواند سبب حرارت و آتش گردد. (عوامل بروز حریق)
۷- الكتريسيته ساكن : به دليل ايجاد جرقه ناشي از اختلاف پتانسيل در مكانهايي كه داراي گاز يا بخار مواد آتشگير باشند مي تواند اهميت داشته باشد.
۸- صاعقه : صاعقه داراي صدها هزار ولت اختلاف پتانسيل الكتريكي است و مي تواند براحتي سبب بروز حريق گردد. (کپسول آتش نشانی مناسب منزل)
۹- انفجار ناشي از مواد منفجره : ديناميت يا TNT و بسياري مواد منفجره ديگر در حين انفجار مي توانند آتش سوزي هاي وسيعي را ايجاد نمايند.
۱۰- تراكم بيش از حد ماده سوختني : تراكم بيش از حد مواد سوختني در حالت بخار يا گاز مشابه آنچه كه در موتورهاي درون سوز اتفاق مي افتد همراه با يك عامل راه انداز مانند مي تواند سبب بروز حريق گردد.
عوامل زير مي توانند بر گسترش حريق موثر باشند :
۱- افزايش دسترسي حريق به اكسيژن : اين عامل توسط جريان ها امكان پذير مي گردد همچنين در موادي كه در حين سوختن مي توانند اكسيژن آزاد نمايند ، حريق گسترش بيشتري خواهد داشت.
۲- ثبات شيميايي ماده سوختني : هر چه ثبات ماده از نظر حالت و تركيب شيميايي كمتر باشد ، بر شدت حريق مي افزايد.
۳- سطح ماده سوختني : هر چه سطح ماده قابل احتراق گسترده تر باشد شدت و سرعت حريق بيشتر مي شود. مثلاً طبقه بندي مواد در انبارهاي بزرگ ، منابع سوخت با سطح بزرگ و پراكندگي مواد در سطح زمين ، پوشش گياهي و امثال آن از اين جمله اند. گسترش حريق در سطوح عمودي سريعتر از سطوح افقي است.
چرا نیاز به سیستم آتش نشانی و اطفائ حریق داریم؟
- پیشگیری از بروز آتش سوزی (عوامل بروز حریق)
- محافظت از ساختمان در برابر حریق
- تامین سلامت كاركنان در ساختمان
- به حداقل رساندن خسارت های مالی و اقتصادی (کپسول آتش نشانی مناسب منزل)
شرایط سوخت
سوختهای جامد
اغلب جامدات سوختنی تركیبات حاوی كربن، هیدروژن، نیتروژن و اكسیژن هستند و لذا موقع سوختن گاز دی اكسیدكربن و بخار آب تولید می كنند. در شرایطی مثل اتاقهای بسته یا فضاهای محصور كه نفوذ هوا كم بوده و اكسیژن كافی وجود ندارد،
سوختن مواد به صورت ناقص رخ داده و بجای دی اكسید كربن، مونوكسید كربن كه گازی سمی است تولیدمی شود. این گاز سمی بی رنگ، بی بو و بی مزه عامل اصیل بسیاری از مرگ های ناشی از حریق است.
مهمترین عوامل موثر در اشتعال مواد جامد سطح تماس ماده با هوا، خاصیت هدایت حرارتی، میزان رطوبت و سرعت انتشار شعله بر روی آنهاست.
سوختهای مایع
این نوع سوختها مثل بنزین، الكل، نفت و گازوئیل تحت شرایط مختلف دما و فشار به شكل بخار در می آیند. در این خصوص درجه فراریت و نقطه جوش (تبخیر) اهمیت بسیاری دارد.
مثلا بنزین و الكل تحت شرایط دمائی معمولی به راحتی تبخیر می شود و اگر این بخارات در فضاهای بسته و بدون تهویه هوا جمع شوند می توانند با اولین جرقه خطرانفجار و آتش سوزی را به دنبال داشته باشند. (عوامل بروز حریق)
سوختهای گازی
معمولا در محیطهای صنعتی این گازها تحت شرایط فشار و دما در داخل سیلندرها نگهداری می شوند مثل گاز استیلن، یابا داشتن مواد اولیه در مواقع مورد نیاز تولید می شوند مثل گاز استیلن كه در انبار كاربید تولید می شود (کپسول آتش نشانی مناسب منزل)
و یا به شكل طبیعی خود تحت سیستم لوله كشی مصرف می شوند مثل گاز شهری. از مهمترین گازهای قابل اشتعال می توان به هیدروژن،استیلن، متان، پروپان و غیره اشاره كرد.
بدون دیدگاه