خاموش کردن آتش - چگونگی خاموش کردن آتش 2 - ایمن عارفی
خاموش کردن آتش

خاموش کردن آتش


راه های خاموش کردن آتش با توجه به ماده سوزنده و ماهیت آتش می تواند متفاوت باشد و از طرفی باید این موضوع بسیار مهم را در نظر داشته باشیم

که انجام عملیات های مختلف در زمان اطفاء حریق، بسته به شرایط، باید به گونه ای انجام شوند که در کمترین زمان ممکن اطفاء حریق صورت گیرد و تلفات جانی و مالی تا حداقل ممکن کاهش یابد. (شارژ کپسول آتش نشانی)

در این مطلب قصد داریم که راه های استاندارد برای خاموش سازی آتش را در اختیار شما قرار دهیم و سپس نکاتی را در این خصوص با شما در میان بگذاریم تا در زمان آتش سوزی بتوانید عکس العمل مناسبی از خودتان نشان دهید.

با ایمن عارفی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.

چگونه اتش را خاموش کنیم

چگونه اتش را خاموش کنیم ممکن است اولین سوالی باشد که در زمان رخ دادن هر آتش‌سوزی به ذهن شما برسد. به طور کلی خاموش سازی آتش و جلوگیری از انتشار آن وابسته به این موضوع است

که شما یکی از اضلاع مثلث آتش را که عبارتند از مواد اشتغال زا، حرارت و اکسیژن را از بین ببرید تا به این صورت بتوانید آتش سوزی به وجود آمده را مهار کنید و از بروز خسارات بیشتر جلوگیری نمایید.

سد کردن (قطع سوخت)

اگر به وسیله ای مانع از رسیدن سوخت به کانون اشتعال گردیم، عمل سد کردن را انجام داده ایم، مانند بستن شیر گازی که تولید آتش سوزی کرده است،

یا تخلیه مخزنی از مایعات نفتی که سطح آن دچار آتش سوزی گردیده است، یا دور کردن مواد قابل اشتعال از محوطه آتش جهت جلوگیری از توسعه آتش و…

لازم به یاد آوری است که آتش سوزی ها را معمولا با یک یا ترکیبی از چند روش مختلف ذکر شده کنترل و خاموش می کنند.

چه آتش هایی را نمی توان با آب خاموش کرد

سوال بسیار مهمی است که پاسخ آن را در این قسمت از مطلب برای شما توضیح می دهیم. آتش سوزی های کلاس e یا همان آتش سوزی در اثر الکتریسیته هیچ گاه نباید با آب خاموش شود. (شارژ کپسول آتش نشانی)

چرا که آب رسانای الکتریسیته می باشد و ممکن است در روند خاموش سازی آتش ما دچار برق گرفتگی شوید. برای خاموش سازی آتش سوزی هایی که در اثر اتصال الکتریکی به وجود آمده اند شما باید از گازهای دی اکسید کربن استفاده کنید.

چرا که این گازها دارای وزن بیشتری از آنها هستند و به خوبی می توانند تمام قسمت‌های سوخته و در حال حریق را بپوشانند تا اکسیژن به آن نرسد. نکته‌ای که در خصوص مصرف گازهای کربن دی اکسید باید بدانید این است

که اگر از این کپسول ها در فضای بسته به مقدار زیاد استفاده کردید ممکن است با کمبود اکسیژن مواجه شوید پس بهتر است سریعا محل را ترک کنید و یا پنجره یا سیستم تهویه را باز کنید.

مانع شدن یا از بین بردن مواد قابل اشتعال:

این روش در زمان آغاز حریق عملی می باشد و با قطع جریان ، جابجا کردن مواد ، جدا کردن منابعی که تاکنون حریق به آنها نرسیده ، کشیدن دیوارهای حائل و یا خاکریز و همچنین رقیق کردن ماده سوختنی ، مایع را امکان پذیر می باشد.

کنترل واکنش های زنجیره ای:

برای این کار استفاده از برخی ترکیبات هالن و جایگزین های آن و برخی ترکیبات جامد مانند جوش شیرین بسیارموثر می باشد. این عمل برای کنترل حریق دشوار تر و پر هزینه تر از سایر روشهاست ولی می تواند بصورت مکمل برای مواد پر ارزش بکار رود.

طریقه خاموش کردن آتش های طبقه بندی شده

طبقه A

بهترین روش جهت اطفاء حریق های این طبقه که از سوختن مواد قابل اشتعال خاکسترزا به وجود می آیند، از بین بردن ضلع حرارت مثلث آتش و استفاده از روش سرد کردن می باشد،

که اقتصادی ترین و سریعترین عامل استفاده از آب است. آب درجه جسم محترق را پائین می آورد و به حدی می رساند، که سوختن متوقف می شود.

باید توجه داشت که جریان آب تا خاموشی کامل آتش باید مرتبا جریان داشته و قطع نشود. (شارژ کپسول آتش نشانی)

طبقه B

بهترین روش جهت اطفاء حریق طبقه B که از احتراق مایعات قابل اشتعال به وجود می آیند از بین بردن ضلع اکسیژن مثلث آتش یعنی خفه کردن می باشد.

در این نوع آتش ها از کپسول آتش نشانی پودر و گاز، ئیدروکربورهای هالوژنه، کف ها و سایر روش های خفه کردن مانند استفاده از ماسه و شن و پتو و … می توان استفاده کرد.

سرد کردن (از بین بردن گرما):

 همانطوری که قبلا ذکر گردید از تجمع عوامل آتش در یک جا آتش سوزی به وقوع می پیوندد حال اگر یکی از عوامل سه گانه مهار گردند،آتش سوزی مهار می گردد

روش سرد کردن در حقیقت از بین بردن ضلع حرارت می باشد،همانطوری که ذکر گردیده اشتعال در یک درجه حرارت بخصوص شروع به سوختن می نماید،

حال اگر بوسیله سرد کردن درجه حرارت یک ماده قابل اشتعال را پائین آوریم،یکی از ضلع های مثلث آتش را از بین برده و در نتیجه آتش خاموش می شود

باید توجه کرد که سرد کردن بعد از این که درجه حرارت جسم به پائین نقطه اشتعال رسید جهت این که دوباره مشتعل نشود باید ادامه پیدا کند سرد کردن به طرق مختلف صورت می گیرد (شارژ کپسول آتش نشانی)

که ساده ترین وارزان ترین آن استفاده از آب میباشد ولی باید توجه کرد که هر نوع آتشی را مجاز به استفاده از آب نیستیم.

خاموش کردن آتش

خاموش کردن آتش

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهفروشگاهخرید